Отидете към основна версия

4 065 81

Русия поиска ареста на Христо Грозев за незаконно пресичане на границата

  • христо грозев-
  • русия-
  • арест-
  • украйна-
  • журналист

Максималното наказание е до две години затвор

Снимка: БГНЕС

Руските следствени органи поискаха от Лефортовския съд в Москва да наложи задочен арест на българския журналист от сайта "Белингкат" Христо Грозев по дело за незаконно пресичане на границата на Русия, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"В съда постъпи искане по отношение на Христо Грозев и то ще бъде разгледано в най-близко време", каза източник пред ТАСС. Обвинението срещу Грозев е по чл. 322 от Наказателния кодекс на Русия - незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация. Максималното наказание за нарушение на режима за пресичане на руската граница е до две години затвор.

"Съдът постановява по отношение на Грозев мярка за неотклонение арест за срок от два месеца, който започва да тече от момента на екстрадицията му в Русия, а именно от момента на пресичането на държавната границата на Руската федерация и предаването му на конвойната служба на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия или от момента на задържането му на територията на страната", каза представителка на съда.

През декември 2022 г. руското вътрешно министерство обяви Грозев за издирване, припомня ТАСС. Грозев взема дейно участие в дейността на сайта "Белингкат", който се опита да разследва предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални и други шумни афери. Дейността на сайта "Белингкат" е обявена от руската генерална прокуратура за нежелателна в Русия, а самият сайт е обявен за чуждестранен агент.

По-рано през тази година българинът спечели „Оскар“ за основната си роля в документалния филм „Навални“ за руския опозиционер Алексей Навални. „Филмът е до голяма степен български. Идеята е българска, голяма част от финансирането също беше моя, така че много се гордея, че това може да се нарече български проект", каза пред bTV Христо Грозев, след като филмът с негово участие спечели голямата награда за най-добър документален филм.

Грозев е на мнение, че именно филмът е причината той да бъде обявен за издирване от Русия и животът му да е в опасност. По данни, които е получил от хора, близки на Путин, след като е гледал филма или част от него, руският президент е бил вбесен. Журналистът каза, че един филм има много по-голямо влияние върху аудиторията от което и да било печатно разследване.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания