Отидете към основна версия

14 131 114

Новината, за която светът е притаил дъх: разкриха кога и къде ще започне украинската контраофанзива

  • контраофанзива-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • ню йорк таймс-
  • руска армия-
  • крим-
  • азовско море-
  • война-
  • зсу-
  • бахмут-
  • оръжия

През месец май украинските сили ще тръгнат към Азовско море

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вестник „Ню Йорк Таймс“ разкри кога ще започне дългоочакваната украинска контраофанзива и в кое основно направление на фронта ще се проведе тя.

Украйна се готви да започне контранастъпление срещу руските сили още следващия месец -през май, твърдят американски служители. Украинците обаче са изправени пред огромни рискове: без решителна победа подкрепата на Запада може да отслабне и Киев може да бъде подложен на нарастващ натиск да започне сериозни преговори за прекратяване или замразяване на конфликта.

Очаква се 12 украински бойни бригади от около 4000 войници всяка да бъдат готови в края на април, според изтекли документи на Пентагона. Съединените щати и съюзниците от НАТО обучават и подсигуряват с оръжия девет от тези бригади, се казва в документите.

Въпреки че Украйна споделя малко подробности от оперативния си план с американските официални лица, операцията вероятно ще се разгърне в южната част на страната, включително по крайбрежието на Украйна в Азовско море, близо до анексирания от Русия Крим.

„Всичко зависи от тази контраофанзива“, каза Александър Вершбоу, бивш посланик на САЩ в Русия и високопоставен служител на НАТО. „Всички са обнадеждени, може би прекалено оптимистични. Но това ще определи дали ще има достоен изход за украинците по отношение на възстановяване на територия на бойното поле и създаване на много по-значими лостове за постигане на някакъв вид споразумение чрез преговори“.

Докато украински официални лица казаха, че целта им е да пробият вкопаната руска отбрана и да създадат повсеместен колапс в руската армия, американски официални лица смятат, че е малко вероятно офанзивата да доведе до драматична промяна на инерцията в полза на Украйна.

Украинската армия е изправена пред много предизвикателства - една от причините паритетът да остане най-вероятният изход. Боевете в Бахмут в Източна Украйна тази зима изтощиха запасите от боеприпаси и доведоха до тежки загуби в някои опитни части. И все пак американски военни твърдят, че е възможно армията на Украйна отново да ги изненада. Сега те са въоръжени с европейски танкове и американски бронетранспортьори и имат нови части, обучени и оборудвани от американците и силите на НАТО.

Въпреки че Украйна се отклони от обичайната секретност около военните планове, като говори открито за предстоящата битка - отчасти защото украинските лидери трябва да вдигнат морала и да притиснат Запада за оръжия - американски служители очакват армията на Украйна да използва измама и финтове, за да хвърли руснаците извън равновесие.

Все пак големите победи за Киев на фронта не са гарантирани или дори непременно вероятни. Бойното поле е силно минирано от руснаците и напредъкът на Украйна ще зависи от това дали силите на Киев могат ефективно да разположат оборудване за разчистване на мини, голяма част от което Западът е предоставил.

Западни страни обучиха хиляди украински войници на нови тактики. Обучението по тези тактики е минало добре, според множество американски служители, а мотивираните украински сили са се оказали изключително бързи в попиване на наученото. Но прилагането на нови тактики често е по-лесно в тренировъчните упражнения, отколкото на бойното поле, особено когато руснаците са толкова добре окопани. Ако украинците успеят да използват тази нова тактика, дори в малка степен, те може да успеят да преодолеят числено превъзхождащите ги руски сили.

Украинската армия изстрелва хиляди артилерийски снаряди на ден, докато се опитва да задържи Бахмут, темп, който според американски и европейски служители е неустойчив и може да застраши предстоящата офанзива. Бомбардировката е толкова интензивна, че Пентагонът изрази загриженост пред служители в Киев, предупреждавайки ги, че Украйна хаби боеприпаси в ключов момент.

Представители на американското разузнаване многократно са предупреждавали, че президентът на Русия Владимир Путин смята, че времето е на негова страна. Като се имат предвид по-големите резерви на Русия от оборудване и жива сила, официалните лица казват, че Путин вярва, че в крайна сметка ще излезе победител, когато апетитът на Запада да подкрепя Украйна намалее.

Основен фокус на Съединените щати и Запада са опитите да попречат на Русия да намери нови доставки на оръжия. Представители на САЩ и НАТО възпрепятстваха вътрешното производство на Русия със санкции и контрол върху износа и оказваха дипломатически натиск върху другите страни да отхвърлят руските искания за оръжия.

Шансовете Путин да отстъпи при потенциална успешна украинска контраофанзива, каза високопоставеният европейски служител, са „по-малки от нула“. Вместо това, каза служителят, Путин вероятно ще избере да мобилизира повече войници и да ги изпрати на фронта в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: