Отидете към основна версия

2 840 37

39 руски затворници са избягали от Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • луганск-
  • мобилизация-
  • руски затворници

По време на бягството е убит военен от министерството на държавната сигурност на самопровъзгласилата се ЛНР, който се е опитвал да спре дезертьорите

Снимка: Shutterstock

Тридесет и девет въоръжени военнослужещи от отряда "Буря Z" са избягали от град Лисичанск в Луганска област в Украйна. Всички те са бивши затворници, които са отишли да воюват по договор, съобщава портал 161, цитиран от органите на реда.

По време на бягството е убит военен от министерството на държавната сигурност на самопровъзгласилата се ЛНР, който се е опитвал да спре дезертьорите.

Според информацията въоръжените осъдени са пътували с няколко автомобила, може да са били в цивилни дрехи и с чужди документи.

Полицията на Ростовска област е подсилила патрулните постове на контролно-пропускателните пунктове с ЛДНР. Информацията е предадена и на ръководителите на администрациите на пограничните територии.

През февруари CNN съобщи за подразделението "Шторм", сформирано от руското министерство на отбраната за войната срещу Украйна. Според журналистите подразделението е било прикрепено към въоръжените сили на самопровъзгласилата се ЛНР и се е състояло от затворници, вербувани от ведомството в руски затвори.

В края на април проектът Gulagu.net публикува видеопослание от Степан Алейник, член на подразделение "Буря Z", вербувано от Министерството на отбраната в ИК-25 в Сиктивкар. Войникът казва, че са изоставени в село Водяное в ДНР "без никаква подкрепа от армията" и "изпратени за клане като пушечно месо", а в случай на отказ "заплашени с екзекуция".

"Не са ни изплащани никакви суми, просто бяхме оставени да умрем. Вече месец седим под обстрел. От група от 60 души останаха 23", казва Алейник и моли за помощ руския президент.

По-рано бойците от отряда "Буря" публикуваха призив към Владимир Путин през март. Те разказаха и за тежкото положение в село Водяное, като се оплакаха от изнудване, преградни войски, платена болница и загубата на над 300 души.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: