Отидете към основна версия

1 590 21

Русия провежда учения край Керченския мост

  • украйна-
  • керченски мост-
  • учение-
  • русия-
  • крим

Според информацията от британското Министерство на отбраната

Източник: БГНЕС

На 24 май 2023 г. Русия проведе учение по сигурност около Кримския мост, който свързва град Керч в Русия с окупирания полуостров Крим. Според информацията от британското Министерство на отбраната, учението е включвало използването на димна завеса, частично скриваща моста.

Димната завеса бе създадена чрез използването на димни генератори ТДА-3, монтирани на камиони. Тези генератори се предполага, че принадлежат на 28-та бригада на руските войски за ядрена, биологична и химическа защита.

В руската военна доктрина използването на дим се смята за част от маскировката и измамата, на което руските силите се фокусират значително.

Въпреки това, на практика руската маскировка като цяло се оказва неефективна във военния конфликт в Украйна, предполагаемо поради липсата на силно централизирано планиране и недостатъчна бойна дисциплина на ниско ниво.

Кримският мост е изключително важна връзка между Русия и полуостров Крим. През октомври 2022 г., върху моста се случи взрив, който повреди съоръжението. Три лица бяха задържани във връзка с инцидента, а България също бе замесена. Руските власти твърдяха, че страната ни е част от маршрута на успешна саботажна акция, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: