Отидете към основна версия

1 207 27

Украйна иска "ясно решение" за бъдещето си в НАТО

  • украйна-
  • молдова-
  • зеленски-
  • нато-
  • бъдеще-
  • решение

Заяви украинският президент

Източник: БГНЕС

Украинският президент, Володимир Зеленски, заяви днес, че на предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс през юли, Киев иска да получи ясно решение за своето бъдеще във военния алианс. Той също така изрази желание за напредък по пътя на Украйна към Европейския съюз, след като през миналата година подаде молба за присъединяване, въведена в контекста на пълномащабната руска инвазия, предаде БТА.

Президентът Зеленски заяви: "Тази година е година на решения. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през лятото, Украйна се нуждае от ясно покана от страна на членовете на алианса и гаранции за сигурността по пътя към членството в НАТО."

Той добави: "През есента, по въпроса за присъединяването ни към ЕС, се нуждаем от ясно, положително решение. Също така, ние се подготвяме за провеждането на мирна среща, която ще насочи света към съвместно изпълнение на формулата за мир."

Украйна предложи провеждането на мирна среща през лятото, с цел утвърждаване на мира като единствен начин за прекратяване на войната с Русия. Мястото, където ще се проведе събитието, не беше обявено.

Президентът Зеленски призова също така коалиция от сили да достави наУкрайна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и да помогне на страната да се защити от руските сили.

Срещата на върха се провежда в замък, разположен на 20 километра от украинската територия и в близост до Приднестровието - молдовски сепаратистки регион, подкрепян от Русия, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.

Свързани новини