Отидете към основна версия

1 134 17

Шолц е скептичен относно създаването на европейска армия

  • германия-
  • шолц-
  • армия-
  • европейска-
  • нато

Докато председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, подкрепи идеята

Източник: БГНЕС

Германският канцлер, Олаф Шолц, изрази определени резерви относно евентуалното формиране на европейска армия, докато председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, подкрепи идеята по време на форум в Берлин, съобщи ДПА.

Шолц заяви, че сигурността в Европа може да бъде гарантирана единствено чрез трансатлантическо сътрудничество и заяви: "Силно вярвам, че се нуждаем от заздравяване на трансатлантическите ни отношения и на НАТО."

Той допълни, че преди всичко трябва да се подобри европейското сътрудничество в областта на военната промишленост, за да се повиши ефективността, предаде БТА.

От своя страна, Урсула фон дер Лайен подкрепи идеята за "европейска армия" по време на събитието WDR Europaforum.

Тя заяви: "Много от нашите държави-членки са в НАТО и това е нормално. Ние сме благодарни, че имаме НАТО", като добави, че "НАТО не е присъствено навсякъде. Има сценарии, в които Европейският съюз е необходим и трябва да можем да действаме активно именно в такива случаи", подчерта фон дер Лайен.

Тя също така отбеляза, че големият и труден въпрос е кой ще вземе решението за създаването на европейска армия и че това изисква множество дискусии.

Фон дер Лайен изрази и своето голямо уважение към отговорността, която мъжете и жените носят, когато са изпратени в кризисни райони. Тя посочи, че тази отговорност трябва да бъде поета на европейско и национално ниво, тъй като това може да доведе до въпроси на живот и смърт.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: