Отидете към основна версия

15 485 110

Всички пасажери на изчезналата подводница са мъртви

  • титан-
  • титаник-
  • подводница-
  • сащ-
  • брегова охрана

Петима души загинаха на борда на подводната машина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Всичките петима пасажери на борда на изчезналата подводница "Титан" са загинали, се казва в изявление на компанията, която управлява подводницата, предаде Sky News.

Компанията OceanGate, построила изключително рисковата подводница за експедиции до потъналия през 1912 година кораб "Титаник", обяви, че няма шанс за спасяването на петимата пасажери на борда, сред които и директорът на компанията. Части от подводницата са намерени на 200 метра от носа на "Титаник".

Подводницата изчезна в неделя, а от понеделник се водят мащабни усилия са намирането ѝ в Атлантическия океан. Бреговата охрана на САЩ обяви преди минути, че отломките, открити по-рано днес, са именно от изчезналата подводница "Титан". По всяка вероятност телата на петимата пасажери няма да бъдат извадени заради изключително неблагоприятните условия и налягане на близо 4000 метра под водата, където лежи "Титаник".

Спасителните екипи са открили 5 големи парчета отломки. Съобщава се, че "катастрофално събитие" е довело до загубата на налягане на подводницата и нейното разпадане. Очаква се да продължи разследването какво точно се е случило и каква е причината за трагедията. Едно е ясно: оцелели няма.

Американската брегова охрана смята, че отломките от подводницата подсказват за „катастрофална имплозия“. Бивши служители на OceanGate са предупреждавали, че подводният плавателен съд не отговаря на критериите за безопасност и рано или късно ще се случи такава трагедия. "Титан" не е бил пригоден да се гмурка на толкова голяма дълбочина.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.

Свързани новини