Отидете към основна версия

1 492 76

Испанското председателство ще помогне Украйна да влезе в ЕС

  • жозе борел-
  • украйна-
  • членство-
  • ес

Мнението е на ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозе Борел

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Испания по време на председателството на Съвета на ЕС, което започна в събота, ще насърчава идеята за приемане на Украйна в общността. Увереност в това изрази ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозе Борел.

„Испания със сигурност ще допринесе за това. Испанското правителство винаги е подкрепяло кандидатурата на Украйна ", каза той в интервю за TVE. Според Борел, Киев трябва да изпълни поставените условия, а Европейската комисия трябва да оцени резултатите от свършената работа.

Борел смята още, че по време на испанското председателство на Съвета на ЕС през следващите шест месеца ще се случат "много важни неща" по отношение на ситуацията в Украйна. „Нещата се успокоиха в Русия, но не знаем какво се случва там“, каза той.

Попитан за възможността за започване на официални мирни преговори, Борел каза: „Честно казано, не знам, зависи какво ще се случи през следващите дни“. По думите му броят на мирните инициативи се увеличава.

Кралството ще председателства Съвета на ЕС от 1 юли до 31 декември 2023 г.

На 28 февруари 2022 г. Украйна подаде молба за присъединяване към Европейския съюз. На 23 юни държавните и правителствени ръководители на страните членки на общността решиха да дадат на нея и Молдова статут на кандидати. Все още не са определени датите за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. Според оценката на Европейската комисия Киев досега е изпълнил само две от седемте изисквания. Докладът на въпросния орган за напредъка на този процес трябва да бъде през октомври.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: