Отидете към основна версия

2 845 17

Румънското пристанище Констанца се готви за масивен приток на зърно от Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • приток-
  • зърно-
  • констанца-
  • пристанище

След като Русия отказа да удължи споразумението за експортен коридор

Източник: Shutterstock

Констанца, най-голямото пристанище в Румъния на Черно море, се подготвя за нов приток от зърно от Украйна след като Русия отказа да удължи споразумението за експортен коридор с посредничеството на Турция и ООН. Местните медии съобщават за предизвикателства пред пристанището, очаквайки силно увеличение на зърнения трафик от следващия месец, с началото на кампанията за прибиране на реколтата в Украйна.

Директорът по зърнените операции на пристанището, Дан Долгин, изрази опасения, че натискът върху Констанца ще нарасне, въпреки значителните усилия за намаляване на времето за чакане и увеличаване на капацитета за съхранение и обработка. Той представи ситуацията като "предизвикателство" за румънската пристанищна инфраструктура и не изключва повторение на подобна ситуация, като тази през 2022 година.

След руската инвазия, украинското зърно пристига в Констанца с различни транспортни средства - влакове, камиони или кораби, които тръгват от малки пристанища на украинския бряг на река Дунав. Очаква се този поток да се увеличи значително, като пристанищните власти се подготвят за усилено натоварване и обработка на зърнената реколта от Украйна, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: