Отидете към основна версия

973 0

Израел освободи 26 палестински затворници

  • израел-
  • затворници-
  • палестинци

Мярката се предприема в рамките на споразумение, което беше постигнато преди няколко месеца в опит да се съживи мирния процес в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските власти са освободили 26 палестински затворници, които са прекарали дълги години зад решетките, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Това става в рамките на споразумение между Израел и Палестинската автономия, което беше договорено под егидата на САЩ и е в рамките на усилията да се възобновят преките преговори.

Почти всички от освободените затворници са били осъдени на доживотен затвор. Те са прекарали зад решетките между 19 и 29 години.

Със специални автобуси палестинците са били изведени от затвора Офер и закарани до контролния пункт Ерец в Газа и до Бейтуна на Западния бряг.

В Газа затворници бяха посрещнати от фойерверки. Другата група беше придружена до Рамала, където беше приета от палестинския президент Махмуд Абас. Той не пропусна да отбележи, че следващата група от затворници ще бъде освободена до два месеца. Махмуд Абас отново поиска всички затворници да бъдат освободени.

Движението Хамас, което управлява ивицата Газа, приветства освобождаването на затворници от израелските затвори, подчертавайки че е необходимо да се работи за освобождаването на всички задържани без това да става за сметка на правата на палестинския народ .

От Хамас не пропуснаха да поискат от управляващата Западния бряг партия Фатах да спре със сервилните преговори с Израел.

Премиерът Бенямин Нетаняху е одобри два дни преди възобновяването на мирните преговори през юли план за освобождаването от затворите на 104 палестинци.

Това трябва да стане на четири етапа, които ще отчитат напредъка в мирните преговори. Първите 26 палестинци бяха освободени на 12 август. Стъпките на правителството срещнаха опозицията на крайната десница в Израел. Обсъжда се възможността освобождаването на палестинските затворници да бъде забранено със закон.

Списъкът с освободените затворници беше публикуван с 48 часа предварително, за да се даде възможност на семействата на жертвите да протестират пред Върховния съд, но върховните магистрати отхвърлиха обжалването.

От своя страна Махмуд Абас отрече слуховете, че освобождаването на затворниците е част от споразумение с Израел за продължаване на строителството на нови заселнически селища на палестинските територии.

Освобождаването причини напрежение в управляващата коалиция на Израел, в която крайнодесни партии се опитват да спрат мирния процес.

Масло в скандала наляха израелски медии, които обявиха, че правителството смята да изгради около 1 500 жилища в Източен Йерусалим в района на селището Рамат Шломо.

Този ход се разглежда като опит да успокои държавни хардлайнери. Преговорите между Израел и палестинците бяха спрени през 2010 г..

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Израел освободи първите 26 палестинци

    Първата група от 26-ма палестински затворници вече е на свобода. С този жест Израел отбеляза подновените преговори за мир, които ще продължат днес, ...
    14.08.2013
    1 574
    0