Отидете към основна версия

3 549 74

Исландия закрива посолството си в Русия

  • исландия-
  • посолство-
  • русия-
  • европа

Правейки страната първата в Европа, която предприема такава стъпка

Източник: Shutterstock

На 31-ви юли 2023 г., исландското посолство в Руската федерация бе затворено, правейки Исландия първата страна в Европа, която предприе такава стъпка. Решението за затваряне на посолството бе взето от Министерството на външните работи в Рейкявик през юни тази година. Въпреки затварянето на посолството, исландското правителство увери, че това не представлява прекъсване на дипломатическите отношения с Русия.

Исландия планира да възобнови дейността на посолството си в Москва, когато условията го позволят. Външното министерство обоснова затварянето на посолството с рекордно ниския исторически етап на икономическите, културните и политическите отношения с Русия. Първият дипломат на Исландия, Тордис Колбрун Гилфадотир, обясни, че в настоящата ситуация малката външна служба на страната просто не може да поддържа посолство в Русия.

В отговор на това "неприятелско" решение на Исландия, руското външно министерство обеща да предприеме действия.

Също така, след затварянето на посолството в Москва, исландското представителство за Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан ще бъде поето от Министерството на външните работи в Рейкявик, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.

Свързани новини