Отидете към основна версия

1 113 38

Сунак и Шолц осъдиха подкопаването на демокрацията в Нигер

  • шолц-
  • сунак-
  • германия-
  • велкикобритания-
  • нигер-
  • демокрация

Становището на двамата лидери идва след свалянето от власт на демократично избрания президент, Мохамед Базум

Източник: БГНЕС

Британският министър-председател, Риши Сунак, и германският канцлер, Олаф Шолц, едногласно осъдиха неотдавнашните опити за "подкопаване на демокрацията, мира и стабилността" в западноафриканската държава Нигер. Становището на двамата лидери идва след свалянето от власт на демократично избрания президент, Мохамед Базум, и неговото правителство от военна хунта.

Говорител на британското правителство заяви, че министър-председателят Сунак и канцлерът Шолц са обсъдили тревожната ситуация в Нигер и са насочили усилията си към поддържането на стабилността и защитата на своите граждани, които все още се намират в страната, предаде БТА.

Франция и редица европейски държави, също така, реагираха на политическата криза в Нигер, като започнаха операции по евакуацията на своите граждани с военни самолети. Германското министерство на външните работи призова съотечествениците си в Нигер да се присъединят към предложените от френските власти евакуационни полети.

Нигер се сблъска със сериозни предизвикателства в последните дни, а Сунак и Шолц изпращат силно послание за зачитане на демократичните ценности и необходимостта от стабилност в региона.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.

Свързани новини