Отидете към основна версия

2 709 78

Глобалните амбиции на Пекин! Китай иска БРИКС да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7

  • китай-
  • брикс-
  • южна африка-
  • си дзинпин-
  • г-7

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата на върха в Йоханесбург, започваща в сряда, като се очаква няколко държави да бъдат поканени да се присъединят към блока

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай ще настоява блокът от нововъзникващи пазари БРИКС, в който членуват освен Китай също Бразилия, Русия, Индия и Република Южна Африка, да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7 тази седмица, когато лидери от целия развиващ се свят се събират в Йоханесбург, за да обсъдят най-голямото разширяване на форума от повече от десетилетие, пише "Файненшъл таймс".

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани повече от 60 държавни и правителствени ръководители на срещата на върха в Йоханесбург, започваща в сряда, като се очаква няколко държави да бъдат поканени да се присъединят към блока, това са заявили за "Файненшъл таймс" южноафрикански източници, запознати с хода на преговорите по въпроса. В навечерието на срещата на върха обаче се съобщава за конликт между Делхи и Пекин относно разширяването. Смята се, че 23 държави проявяват интерес да се присъединят към БРИКС.

Цитиран е китайски представител, който е заявил, че ако БРИКС бъде разширен така, че да представлява подобна част от световния Брутен вътрешен продукт като Г-7, тогава колективния глас на тези държави в света ще стане по-силен. Междувременно външният министър на Република Южна Африка Наледи Пандор каза, че е изключително погрешно да се разглежда потенциалното разширяване на БРИКС като антизападен ход. Въпреки това западните столици вероятно гледат с тревога на евентуалното присъединяване на страни като Иран, Беларус и Венецуела към Русия и Китай, пише "Файненшъл таймс".

Иначе вестникът посочва, че Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се борят да станат първите нови членове на БРИКС от основаването на групата през 2010 година. Руският президент Владимир Путин няма да участва в срещата в Йоханесбург. Това ще спести на Претория необходимостта да изпълни законовото си задължение да арестува руския лидер, след като Международният наказателен съд го обвини във воденето на война срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания