Отидете към основна версия

1 220 27

На срещата на върха в Атина 11 държави подписаха декларация за подкрепа на Украйна

  • украйна-
  • гърция-
  • зеленски-
  • декларация-
  • подкрепа-
  • среща на върха

Лидерите изразиха подкрепа и признателност към президента на Украйна Володимир Зеленски

Източник: БГНЕС

На срещата на върха, организирана от министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, единадесет лидери на балкански страни, включително Гърция, подписаха Атинската декларация за подкрепа на Украйна.

Това съобщава The Greek Herald, според Ukrinform.

„Руската инвазия в Украйна е ключов момент за Европа, създаващ ново ниво на осъзнаване на споделени принципи, единство и общо бъдеще в рамките на ЕС. Това е критичен момент за сигурността, мира и стабилността на нашия европейски континент“, се казва в декларацията.

В изявлението се казва, че Западните Балкани, Украйна и Република Молдова са географски съседни на държави-членки на ЕС с „общо европейско наследство, история и бъдеще, дефинирано от споделени възможности и предизвикателства“.

Лидерите подчертаха важността тези региони да бъдат „приети като пълноправни членове".

Подчертава се, че изявлението на Атинската декларация е нова проява, на която са свидетели балканските лидери, включително Гърция, „в лицето на руската агресия“, за да изразят „подкрепа за независимостта на Украйна“.

Лидерите изразиха подкрепа и признателност към президента на Украйна Володимир Зеленски, който също присъства на неформалната среща в понеделник в Атина.

Както беше съобщено, президентът Володимир Зеленски пристигна на посещение в Гърция в понеделник. Преди това той посети Дания, Холандия и Швеция.

В Гърция украинският държавен глава и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха съвместна декларация за подкрепа за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: