Отидете към основна версия

5 981 27

Множество спекулации се появиха заради отсъствието на китайския президент

  • си дзинпин-
  • южна африка-
  • брикс-
  • китай-
  • икономически форум

Пекин не даде обяснение защо китайският президент не е присъствал на икономическия форум

Снимка: БГНЕС/ EPA

Множество спекулации се появиха във връзка с това, че китайският президент Си Цзинпин не се появи на икономически форум, предвиден като част от програмата на срещата на лидерите от БРИКС в Република Южна Африка, предаде ДПА, съобщи БТА.

ДПА обръща внимание, че според китайски медии Си е взел участие в икономическия форум. Агенцията посочва, че съгласно официалната програма на срещата на БРИКС се е предвиждало китайският лидер да говори вчера на икономическия форум на БРИКС, но вместо това речта му беше прочетена от китайския министър на търговията Ван Вънтао.

По-късно Си Цзинпин участва във вечерята на лидерите, а тази сутрин също бе видян на срещата на БРИКС, след като влезе в конферентния център в началото на втория ден от срещата. Пекин не даде обяснение защо китайският президент не е присъствал на икономическия форум, отбелязва ДПА.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза днес на редовен брифинг, че Си Цзинпин е произнесъл реч, като предаде съдържанието ѝ. Речта на Си бе цитирана и от друг говорител на китайското външно министерство - Хуа Чунин. Тя направи това в социалната мрежа "Екс", известна до неотдавна като "Туитър". От информации на китайски държавни медии също се създаде впечатление, че китайският президент е говорил лично.

В речта, произнесена от министъра на търговията от името на Си Цзинпин, китайският президент критикува САЩ, без да ги назовава поименно. "Има една държава, която иска да запази своята доминираща роля и прави всичко, за да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни", се казва в речта на Си Цзинпин. "Тези, които се развиват бързо, са ограничавани от нея. На тези, които я догонват, се пречи", отбелязва китайският президент.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.

Свързани новини