Last news in Fakti

9 Септември, 2023 10:00 2 472 14

Как Западът проспа успеха на китайския "Път на коприната"

  • си дзинпин-
  • път на коприната-
  • китай-
  • европа

Западът сякаш недооцени стратегическото значение на този план

Как Западът проспа успеха на китайския "Път на коприната" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди десет години китайският лидер Си Дзинпин за първи път заговори за изграждането на нов "Път на коприната". "За да създадем по-тесни икономически връзки, да задълбочим сътрудничеството и да насърчим развитието на Евразийския регион, трябва да започнем инициатива за съвместно изграждане на икономически пояс по "Пътя на коприната", заяви той на посещение в казахстанската столица Астана.

Амбициозната цел, която Пекин си постави, беше да развие инфраструктурните и икономически отношения на Китай с Европа по трасето на древния „Път на коприната“. Само месец по-късно в Индонезия Си Дзинпин, който тогава тъкмо беше поел управлението на Китай, заговори за “Морски път на коприната” - от Китай към Италия.

“Пътят на коприната” днес пресича няколко континента

Днес, 10 години по-късно, новият “Път на коприната”, официално известен под името “Един пояс, един път”, се разпростира върху няколко континента, включително Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и дори Арктика, пише германската обществено-правна медия АРД.

Пекин инвестира огромни суми в инфраструктурни проекти, в това число пристанища, язовири, железопътни линии, магистрали и тръбопроводи. Инициативата е шумно рекламирана в китайските държавни медии. Германското икономическо дружество Germany Trade & Invest (GTAI) отчита 274 нови проекта в рамките на “Един пояс, един път” само през първото тримесечие на тази година. Броят на проектите продължава да расте, но етикетът на “Един пояс, един път” се раздава твърде лесно – за целта е достатъчно в тях да участва някоя държавна или частна строителна фирма от Китай, уточнява АРД.

Китай обаче все повече намалява държавното финансиране - пикът на инвестициите е бил през 2017 година. Това потвърждава и професор Уанг Иуей от Пекинския университет: “Китай вече не разполага с толкова много пари, икономиката се забавя, а вътрешният дълг на страната е много висок”, казва Уанг. “Затова в момента фокусът на новия „Път на коприната“ не е върху мащабни строителни проекти.”

На мястото на китайските банки много частни компании от страната и чужбина се включват като инвеститори. Все по-влиятелни стават инвеститори от арабските държави като Саудитска Арабия и ОАЕ, с които Китай все повече разширява отношенията си.

Механизъм за увеличаване на геополитическото влияние

В демократичните държави обаче критиките към Пекин растат. Обвиненията са, че Китай използва инфраструктурните проекти, за да печели нови партньори и да увеличава геополитическото си влияние. Много от държавите, в които се реализират проектите, задлъжняват и стават зависими от Пекин. А експертите предупреждават, че инфраструктурата може да бъде използвана и за военни цели.

По данни на Института за световна икономика в германския град Кил 60% от всички чуждестранни кредити могат да останат непогасени. Затова Китай отпуска спасителни заеми. Чрез тези спасителни кредити индиректно се спасяват и китайските банки, обясняват експертите от Кил. Защото ако кредитополучателите се окажат неплатежоспособни, това може да създаде риск за самите банки.

Изплаща ли се инициативата за Китай? Да, казва Юрген Матес от Института за германска икономика (IDW) в Кьолн. “Мисля, че Западът дълго време подценяваше инициативата”, казва Матес. "А от гледна точка на Китай тя е много голям успех, защото страната успя да влезе в партньорски отношения с много държави.” Сред тях източноевропейски държави и балкански страни, които “всъщност би трябвало да принадлежат към сферата на влияние на ЕС”, пояснява експертът.

„Много време беше пропуснато“

За да конкурират Китай, миналата година държавите от Г-7 също обявиха глобална програма за инвестиции в инфраструктура. Те планират да вложат около 600 милиарда евро до 2027 година. “Това е опит за отговор”, казва Матес. Но за момента той е по-скоро незначителен. Западът е в самото начало на процеса на наваксване, “защото много време беше проспано и остана незабелязано геополитическото значение на инициативата за нов „Път на коприната”.

Китайското правителство ще отбележи 10-годишния юбилей на мащабната инициатива през октомври в Пекин. И докато западните правителства вероятно няма да присъстват, руският президент Владимир Путин вече е потвърдил своето участие.

Автор: Ева Ламби-Шмит


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TV Бобов дол

    20 2 Отговор
    Над 1000 града искат да забранят месото, млякото и личните автомобили до 2030 г. Наричат ​​инициативата си „Състезание до нула“. На разбираем език това означава: нула кг месо, нула кг млечни продукти, 0 лични превозни средства. Освен това на човек е позволено да купува само три нови дрехи годишно и може да предприеме само един полет на къси разстояния на всеки три години. Тези цели могат да бъдат намерени в доклада „ Бъдещето на градското потребление в свят от 1,5°C “. Това беше публикувано за първи път през 2019 г. Версията от 2023 г. съдържа същото съдържание .
    Вярва ли ви се или не Русе е в този списък

    Коментиран от #4, #9

  • 2 да де

    29 7 Отговор
    Демек златният милиард проспа китайският милиард и сега запада рони сълзи.
  • 3 Калпазанин

    25 10 Отговор
    И питам аз на кого пречи,? Или на кой му бръкнаха в канчето? На фащ окупирала Европа и грабеща отвсякъде отде свари
  • 4 Ряпа да ядат

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "TV Бобов дол":

    Неокомунизъм байо, неокомунизъм. Руснаци и китайци ряпа дя ядят.

    Коментиран от #12

  • 5 Ами вижте

    20 15 Отговор
    Какви ненормалници управляват запада
  • 6 Сандо

    13 7 Отговор
    Изобщо не са го проспали,а с всички средства се мъчи Западът начело със САЩ да го провали.Наскоро Италия се отказа и по този начин още един път за влизане на Китай в Европа беше закрит.А на този,който беше предвиден да минава през България,отдавна му туриха бариерите.
  • 7 Как Западът проспа десетилетия

    13 6 Отговор
    да се напълни нагли търтеи в подготовка за шериата
  • 8 реру

    20 2 Отговор
    "... Пекин инвестира огромни суми в инфраструктурни проекти..."


    Това и бъдещите планове не са тайна...

  • 9 Ти си

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "TV Бобов дол":

    Значи на Оруел му е била бедна фантазията .....
  • 10 Нищо НЕ са проспали

    10 0 Отговор
    Просто европейци и американци се омързеливиха и им е по-угодно китайците да се бъхтат,а пък те да ползват
  • 11 Вдесетката

    6 2 Отговор
    Нищо не са проспали запада просто са тъпи бкци и разбойници които нямат достатъчен умствен капацитет да проумеят какъв потенциал крие комунизма който е направен както трябва не че китайците са направили всичко правилно но поне търсят верния път
  • 12 TV Бобов дол

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ряпа да ядат":

    Не колега, това е нещо много по уродливо и зловещо от неоломунизма ! Това е някаква шизоидна зелената-еко диктатура която се опитват да ни наложат .
  • 13 Чичо Тони

    10 6 Отговор
    Запада не само, че не се интересува от глобални проекти, които допринасят за благоденствието на повече нации и държави, западът се притеснява от подобни инициативи. Той е свикнал "третия" свят да работи за него докато си върти синджирчето. Запада е силно притеснен от наченките за промяна на "световния ред" - ред, в който целия останал свят трябва да работи за тях, да няма претенции и да си предоставя богатствата и работна сила на безцеица. Вятъра на промяната обаче вече духа и прогнозите са към ураган.
  • 14 ганю

    0 0 Отговор
    мъдри са хората от поднебесната империя
    браво учителю Кун