Отидете към основна версия

3 968 91

Украински войници са вдигнали националния флаг в Роботине

  • украйна-
  • роботине-
  • русия-
  • война-
  • запорожка област

Киев цели да си върне южния град Мелитопол, който е със стратегическа важност

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Украинските сили заявиха днес, че са вдигнали украинския национален флаг в населеното място Роботине, намиращо се в Запорожка област, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Ройтерс отбелязва, че понастоящем не е ясно дали цялото населено място е освободено от присъствието на руските сили. "Исторически ден! Войници от 47-а отделна механизирана бригада издигнаха украинския флаг в село Роботине, намиращо се на едно от най-горещите направления - Мелитопол", се казва в изявление на бригадата в комуникационното приложение "Телеграм".

Киев цели да си върне южния град Мелитопол, който е със стратегическа важност, в рамките на контранастъплението срещу руските сили.

По-рано днес украинското военно разузнаване заяви, че е унищожило руска зенитна ракетна система за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф" на анексирания от Москва Кримски полуостров. "В резултат на взрива системата, свързаните с нея ракети и обслужващият персонал бяха напълно унищожени", каза украинското разузнаване, като разпространи видеокадри от дрон, за които се твърди, че показват взрива на нос Тарханкут в най-западния край на полуострова.

Украинските власти не са посочили още какви оръжия са били използвани за нападението срещу руската система за противовъздушна отбрана. Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов вчера обяви, че ще има нови атаки срещу полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Най-малко шестима цивилни украинци са загинали при последната вълна от руски обстрели и нападения с дронове, съобщиха украински официални представители, цитирани от ДПА. Най-малко двама педагози са загинали при нападение с дрон срещу училище в град Ромни, в североизточната украинска Сумска област, съобщи изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Игор Клименко. Трима души са ранени, каза още той.

Трима цивилни украински граждани са убити при нападение в Донецк в Източна Украйна вчера, а други четирима са ранени при артилерийски обстрел, съобщиха местните власти. Още един човек е ранен в съседната Харковска област. Най-малко един човек е загинал, а още 11 души са ранени при бомбени и артилерийски нападения в Херсонска област в Южна Украйна. За масирани артилерийски и ракетни нападения и атаки с дронове се съобщава и в съседната Запорожка област, въпреки че няма жертви сред цивилното население, заявиха местните украински власти, макар че информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: