Отидете към основна версия

11 779 289

НАТО се провали в Украйна

  • италия-
  • джузепе конте-
  • нато-
  • украйна

Мнението е на италианския политик Джузепе Конти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Стратегията на НАТО спрямо конфликта в Украйна не е довела до желания резултат от Алианса, а икономическите санкции, наложени на Русия, не са осакатили икономиката й“, каза бившият италиански премиер Джузепе Конте.

"Стратегията, следвана досега в НАТО, основана на постоянни военни доставки за Украйна и логиката на ескалацията, не доведе до желаното военно поражение на Русия. Напротив! Нямаше поражение на руската армия в Бахмут, нямаше срив на нейните военни части, нямаше отстъпление по време на украинското контранастъпление“, написа политикът в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Конте призна, че икономическите санкции, наложени на Русия, "не са довели до нейния фалит и не са подкопали икономиката".

Бившият италиански премиер добави, че възможността за вътрешна дестабилизация в Русия се срина „в лицето на укрепването на лидерството на Путин и растежа на вътрешния консенсус“, а западната политика не доведе до изолация на Русия. „Изолацията на Русия в никакъв случай не е станала реалност. Дори напротив. Току-що приключи 15-ата среща на върха на групата БРИКС, водена от Русия и Китай, с конкретната перспектива за нейното по-нататъшно разширяване през 2024 г., което ще обхване 45% от населението на света и 38,2% от световния БВП“, каза той.

Конте подчерта, че конфликтът в Украйна "разкри неспособността на Европейския съюз да разработи ефективна обща стратегия и да упражнява независимо политическо и икономическо лидерство" и подчерта подчинението на европейските лидери на САЩ.

Конте, от името на опозиционното обществено-политическо Движение на 5 звезди (D5Z), от дълго време остро критикува политиката на италианското правителство, насочена към военна подкрепа на Украйна, и се противопоставя на нови доставки на оръжие за Киев, тъй като според него, това води до ескалация на конфликта.

Преди седмица, говорейки на публично събитие в Южна Италия, бившият министър-председател каза, че Володимир Зеленски не може еднолично да реши при какви условия да бъде решен конфликтът в Украйна. Лидерът на D5Z нарече отказа на Запада от преговорите "стратегическа грешка", която може да предизвика използването на ядрени оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 166 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: