Отидете към основна версия

2 663 32

Северната ни съседка удвоява транзита на украинско зърно през страната

  • румъния-
  • украйна-
  • зърно-
  • транзит

Тази година Украйна ще има около 40 милиона тона зърно за износ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румъния ще удвои транзита на украинско зърно през страната в рамките на два месеца, независимо от действията на Русия. Това заяви пред Financial Times румънският премиер Марсел Колаку.

Той смята, че "тази година Украйна ще има около 40 милиона тона зърно за износ". „За да улесним алтернативния транзит на зърно], ние увеличихме капацитета както в пристанището Констанца, така и по маршрутите, водещи до това пристанище“, каза премиерът.

Според Чолаку за транспортирането на зърно се планира да се удвои размерът на товарните баржи, за да се позволи на корабите със зърно да правят нощни пътувания. Румъния също ще отвори повече пътни гранични пунктове и ще подобри железопътната си инфраструктура на гарите, граничещи с Украйна, за да ускори трансфера на стоки, добави премиерът.

Както беше съобщено по-рано, на среща на представители на Украйна, Молдова, ЕС и САЩ в Галац на 11 август беше поставена цел да се удвои транзитът на украинско зърно през Румъния - от 2 милиона на 4 милиона тона на месец. За да направи това, Букурещ е съсредоточил усилията си върху развитието на съществуващи съоръжения и коридори, предимно канала Сулина и пристанището Констанца.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: