Отидете към основна версия

1 585 36

Румъния започва обучение на украински пилоти на F-16

  • румъния-
  • обучение-
  • пилоти-
  • украйна-
  • ф-16

Румънският министър-председател заяви, че остава да се получат необходимите разрешителни, преди да може да започне обучението

Източник: Shutterstock

Министър-председателят на Румъния, Марсел Чолаку, сподели в интервю за Financial Times, че остава да се получат необходимите разрешителни, преди да може да започне обучението на украински пилоти за американски изтребители F-16 в Румъния. Той изрази увереност, че този процес ще отнеме само няколко дни, тъй като цялата логистика вече е подготвена.

Чолаку посочи, че очаква протоколите за обучението на пилотите да бъдат подписани в следващите няколко дни. Той подчерта, че всичко е готово по отношение на логистиката.

Украински пилоти ще бъдат обучавани с подкрепата на множество страни, включително Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство. Проектът вече е стартирал, като на 22 август датските въоръжени сили съобщиха, че украински военнослужещи са пристигнали във военновъздушната база "Скридструп".

Съединените щати също са изразили готовност да разгледат възможността за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16 на своята територия, пише news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: