Отидете към основна версия

2 594 22

Осъдиха на смърт опозиционен лидер заради публикации в Туитър

  • смъртно наказание-
  • туитър-
  • саудитска арабия-
  • цензура-
  • опозиция-
  • мохамед ал гамди-
  • съд

Саудитските съдилища засилват репресиите си и вдигат завесата на фалшивите си обещания за реформи

Снимка: Shutterstock

Саудитски опозиционер е бил осъден на смърт за разобличаване на корупция и предполагаеми нарушения на човешките права в социалните мрежи, съобщиха брат му и източници, близки до случая, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Мохамед ал Гамди е бил осъден през юли от специализиран наказателен съд, създаден през 2008 г. за разглеждане на дела, свързани с тероризъм, но широко използван и за съдене на политически дисиденти и правозащитници. Според източници, близки до случая, обвиненията срещу него включват заговор срещу саудитското ръководство, подкопаване на държавните институции и подкрепа на терористична идеология.

Франс прес отбелязва, че саудитските власти не са откликнали на молбите за коментар по случая. Според Саид ал Гамди, брат на Мохамед и активист в изгнание, делото се основава поне отчасти на съобщения, публикувани в социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър"), в които се критикува правителството и се изразява подкрепа за лица, за които се смята, че са вкарани в затвора заради убежденията си, като например религиозните лидери Салман ал Ауда и Ауад ал Карни.

Според Центъра за правата на човека в Залива акаунтът на Мохамед ал Гамди в "Екс" е имал само девет абонати. "Саудитските съдилища засилват репресиите си и вдигат завесата на фалшивите си обещания за реформи", реагира Лина ал Хатлул, ръководителка на саудитската правозащитна организация "Правосъдие", базирана в Лондон.

"Как може светът да повярва, че страната се реформира, когато на един гражданин ще му отрежат главата за туитове в анонимен акаунт с по-малко от десет последователи?", пита тя. Под ръководството на влиятелния принц престолонаследник Мохамед бин Салман Саудитска Арабия започна амбициозна програма за реформи, целяща да превърне ултраконсервативното кралство в глобална дестинация за бизнес и туризъм. Страната обаче често е критикувана по въпроси, свързани с човешките права, особено след тежките присъди за лишаване от свобода, постановени миналата година срещу две жени, публикували критични съобщения в социалните мрежи, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини