Отидете към основна версия

1 395 30

Русия потиска проукраинските настроения в завладените територии

  • украйна-
  • украинци-
  • русия-
  • територии-
  • завладени

Според информация от агенция "Укринформ"

Източник: Shutterstock

Във временно завзетите територии на Украйна рускоговорящите граждани увеличават усилията си за противодействие на проявите на проукраински настроения сред населението, според информация от агенция "Укринформ".

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, Хана Маляр, сподели в "Телеграм", че руските националисти вземат мерки за реагиране на патриотични граждани чрез планирани и внезапни проверки, репресии и специални пропагандни акции. Такива действия включват и внедряване на руска грантова програма, която на повърхността помага на млади таланти, но в реалността се използва за налагане на проруски и антиукраински настроения сред младежите.

Федералната служба за сигурност на Руската федерация също увеличава усилията си за откриване на проукраински настроени граждани. Руските военни провеждат интензивни проверки на мобилните телефони и наличието на украински SIM карти при цивилните граждани на контролно-пропускателни пунктове, предаде БТА.

В същото време, без предупреждение, се налагат забрани за движение в населени места, където се забелязват проукраински настроения. Пример за това е забраната за влизане и излизане от селището Велики Копани в Херсонска област, където бяха открити украински държавни символи.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: