Отидете към основна версия

1 546 34

САЩ заявиха, че ще реагират решително в случай на нападение срещу Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • нападение-
  • остров-
  • китай

Делегацията от Конгреса на Съединените щати се намира на посещение на острова

Източник: Shutterstock

Делегацията от Конгреса на Съединените щати, която се намира на посещение в Тайван, заяви в петък, че Вашингтон ще реагира решително в случай на нападение срещу острова и обеща да реши въпроса със закупуването на оръжие стойност 19 милиарда долара от САЩ, съобщи "Асошиейтед Прес".

"Нека бъде ясно, че всяко враждебно и непровокирано нападение срещу Тайван ще срещне решителен отговор от страна на Съединените щати", заяви Роб Уитман, заместник-председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, преди да срещне президента Цай Инг-Вен.

Американски закон изисква Вашингтон да предостави на Тайван необходимите средства за неговата защита, но не посочва ясно дали САЩ ще възприемат военни действия в случай на китайско нападение.

Доклад на комисията критикува правителството за липса на достатъчно смела подкрепа към Тайван.

Тайван е самоуправляващ се остров, който Китай смята за своя неделима част, и среща нарастващ военен натиск през последните години, включително редовни военни учения на китайски изтребители и военни кораби, насочени към острова, както и близки инциденти. През годините Тайван е закупил оръжие стойност 19 милиарда долара от САЩ, но по-голямата част от него остава недоставена.

"Имаме задължението да се уверим, че ще компенсираме съществуващите изоставания в чуждестранните военни продажби между нашите страни", заяви Уитман, като добави, че и републиканците, и демократите работят по този въпрос.

Съединените щати започнаха да търсят нови начини да подкрепят Тайван в областта на отбраната, включително обявяването на военна помощ в размер на 345 милиона долара през юли, използвайки собствените си запаси.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини