Отидете към основна версия

5 869 13

10-годишна присъда и "Тръмп победи!"

  • сащ-
  • капитолия-
  • доминик пезола-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

Доминик Пезола не е играл ръководна роля в групата и беше единственият от петимата подсъдими, който беше оправдан по обвинението в противодържавен заговор

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Член на крайнодясната американска организация "Горди момчета" изкрещя "Тръмп победи!", докато напускаше съдебната зала във Вашингтон. Доминик Пезола беше осъден на 10 години затвор за ролята си в нападението срещу Капитолия на САЩ от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пезола не е играл ръководна роля в групата и беше единственият от петимата подсъдими, който беше оправдан по обвинението в противодържавен заговор. Той е осъден за други престъпления, включително възпрепятстване на действията на длъжностни лица и нападение срещу служители на силите на реда.

"Вие лично сте изиграли значителна роля в събитията от онзи ден", заяви окръжният съдия на САЩ Тимъти Кели, преди да произнесе присъда, наполовина по-малка от исканата от държавното обвинение. "Това, което се случи, беше национален позор."

Кели посочи, че като нов член на групата Пезола е бил оправдан за противодържавен заговор, но носи отговорност за другите си действия.

По-късно днес се очаква произнасяне на присъдата на подсъдимия Итън Нордейн, лидер на групата, който беше осъден за противодържавен заговор и други престъпления. Вчера съдия Кели осъди други двама бивши лидери на "Прауд бойс" – Джоузеф Бигс и Закари Рел, съответно на 17 и 15 години затвор.

Хиляди поддръжници на Тръмп атакуваха на 6 януари 2021 г. Капитолия след речта, в която републиканецът заяви, че поражението му на изборите през ноември 2020 г. е било резултат от масови измами.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини