Отидете към основна версия

2 104 44

Киев: Пробивът в първата руска отбранителна линия ще ни позволи да маневрираме

  • украйна-
  • русия-
  • пробив-
  • първа линия-
  • запорожие

Украинските войници са разминирали първата линия ръчно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятният пробив в първата линия на руската отбрана в Запорожка област дава на украинските въоръжени сили възможност да маневрират с въоръжението и частите си, заяви в неделя Олександър Щупин, говорител на украинската военна групировка „Таврия“, пред националната телевизия „Суспилне“, цитиран от Укринформ и БТА.

„Противникът разпредели ресурсите си по три линии на отбрана в съотношение 60-20-20 процента. Това означава, че първата линия на отбрана беше гъсто минирана, с бетонни фортификации и с голям брой противотанкови оръжия. Втората линия също не може да бъде пренебрегната и игнорирана. Там също има доста силни фортификационни съоръжения, доста компетентно изградени, но тук ние вече имаме възможността да маневрираме с въоръжение и части“, каза той.

Щупин заяви, че тези фортификации обаче не са особено силни от инженерна гледна точка. „Там има минни полета, малко по-малко отколкото на първата линия на отбраната, но не трябва да се мисли, че ще бъде лесно да преминем през тях“, каза Щупин.

Той обясни, че украинските войници са разминирали първата линия ръчно, „защото противникът нанасяше удари по всяка механизация и се опитваше да я разруши. Затова и трябваше да я изтеглим“.

„Ние вече можем да прикрием пехотата си. На първата линия на отбраната ние прониквахме по някой тесен път, а тежкото ни въоръжение и пехотата не можеха да маневрират наляво или надясно, защото имаше гъсти минни полета. Тук навлязохме в територия, на която можем да маневрираме и противникът също ще трябва да действа по различен начин“, каза говорителят.

Той отбеляза, че успехът на украинските сили в Запорожка област ще позволи повече части да бъдат разгърнати в точките на пробив.

Според него след пробива на украинската армия през първата линия на отбрана руснаците са започнали да включват въздушни щурмови групи в отбраната си.

„Противникът отвръща, противникът се окопава, противникът вади резерви. Да, тяхното качество е донякъде по-ниско сега. Но сега противникът включва в отбраната си въздушни щурмови групи, което по принцип не е тяхната традиционна роля. Това се прави, защото руснаците ги възприемат като елитни сили, така че щом те хвърлят така наречения си елит в отбранителни битки, значи нещо върви зле за тях“, каза Щупин.

По-рано бригаден генерал Олександър Тарнавски, командир на групировката „Тарвия“, каза, че украинските сили са пробили първата линия на руската отбрана край Запорожие след седмици на мъчителни усилия за разминиране. Сега те очакват по-бърз напредък през по-слабата втора линия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: