Отидете към основна версия

5 851 121

За нов световен ред: Русия срещу "колективния Запад"

  • украйна-
  • русия-
  • индия-
  • нов световен ред-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • сергей лавров-
  • г-20

Москва си търси съюзници в нейната битка срещу всичко западно

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лесно се намери оправдание за отсъствието на руския президент Владимир Путин от срещата на Г20 в Индия: говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви без капчица свян, че заради препълнената му програма и други приоритети Путин няма да се включи лично в срещата на водещите индустриални и най-бързо развиващите се държави в света.

Никакви компромиси

Според външния министър на Русия Сергей Лавров това била напълно разбираемо. "Г20 беше създадено, за да решава проблемите на световната икономика и да обсъжда глобалните финансови теми. Дълги години този формат беше ефективен, докато Западът не реши да "украинизира" всичко – включително и дневния ред на Г20", заяви първият руски дипломат, цитиран от АРД.

Той твърди също, че още на миналогодишната среща на върха в Бали е било изгубено много време в търсене на формулировка за "конфликта в Украйна", вместо участниците да се концентрират върху същинския дневен ред. „Всички тогава се съгласиха, че Г20 вече не е онзи формат, на който се обсъждат въпросите на глобалната сигурност", твърди Лавров.

Германската обществена медия определя тази руска реторика като отчетливо насочена срещу Запада, а позицията, изразена от Песков и Лавров, като недопускаща никакви компромиси.

Москва - острието на копието

Русия обвинява Запада не само за войната в Украйна, но и за дестабилизирането на световната икономика, за проблемите със снабдяването и разрушените вериги за доставки. В Държавната дума Лавров зави, че "колективният Запад" се опитва "да продължи да налага своя отпечатък в света на всяка цена".

По този повод АРД посочва, че напоследък все по-често официални руски представители използват думи като "неоколониализъм" и "неоимпериализъм". Кремъл се инсценира като острието на копието в битката за нов световен ред, рекламиран като многополюсен и полицентричен. С всички налични средства той се опитва да привлече съюзници в собствената му битка срещу всичко западно, като ги примамва с евтина енергия, военна помощ, световна търговия, необвързана с долара и обещава повече влияние за страните от глобалния Юг, посочва германската обществена медия.

Путин ще се среща със Си

Това е една от причините на срещата в Индия Русия да настоява за включването на страните от Африканския съюз в Г20, обяви още Лавров.

В същото време руският президент Путин е зает с други съюзници: изглежда се подготвя негова среща с китайския президент Си Дзинпин, който също няма да участва в разговорите в Индия. Освен това се говори и за възможна среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен Ун – още в края на тази седмица. Може пък това да е един от неговите приоритети, за които говори Песков, коментира АРД.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания