Отидете към основна версия

3 772 47

САЩ се изправят пред нова криза - бюджетна

  • бюджетна криза-
  • сащ

Текущото финансиране за повечето правителствени програми изтича на 30 септември. Ако законодателите не успеят да приемат нов бюджет дотогава, някои правителствени агенции ще спрат да работят

Освен засилването на опасенията за ново увеличение на лихвите от Федералния резерв на срещата през следващата седмица, в САЩ се заражда нова криза, която може да окаже натиск на икономиката и инвеститорите – бюджетна.

Текущото финансиране за повечето правителствени програми изтича на 30 септември. Ако законодателите не успеят да приемат нов бюджет дотогава, някои правителствени агенции ще спрат да работят, пише Ройтерс, цитирана от Инвестор Бг.

Според оценка на стратезите на Goldman Sachs това ще намали икономическия растеж на САЩ с 0,2% седмично.

Частично затваряне на правителството, което няма да попречи на основни функции – например на армията или на социалноосигурителните плащания, не се смята за толкова токсично за икономиката, колкото неуспехът да се увеличи лимитът на държавния дълг. Последното беше избегнато на косъм през май-юни.

Според изследване на CFRA влиянието на минали бюджетни кризи, довели до затваряния на институции, върху акциите в САЩ е било слабо. S&P 500 е паднал средно с 0,4% през седмицата преди спирането и е нараснал общо с 0,1% за продължителността на всички спирания от 1976 г. насам.

Този път обаче инвеститорите може би ще са по-чувствителни. Неуспехът да бъде приет бюджет би подчертал задънената улица и политическата нестабилност, които рейтинговата агенция Fitch посочи като причина за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ през август – решение, което разтърси силно пазарите.

Спиране на работата на правителствени агенции може да доведе до съкращаване на разходите, което може да потисне икономиката в момент, когато други фактори, включително затягането на паричната политика на Федералния резерв и възобновяването на плащанията по студентските заеми, се очертават като заплаха за растежа.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини