Отидете към основна версия

2 985 39

Генерал от НАТО: Западът трябва да се подготви за дълга война в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • донбас

Украйна започна своята контраофанзива през юни и досега е превзела само около дузина малки села, въпреки че твърди, че през последните седмици е пробила отбранителната линия на Русия и очаква да действа по-бързо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва да се подготви за дълга война в Украйна и да се справи с все по-враждебната Русия дори след като тя приключи, каза командващият чешките военни Карел Жека пред Ройтерс.

След седмици, в които някои западни военни служители бяха цитирани, изразяващи загриженост, че лятната контраофанзива на Украйна протича твърде бавно, началникът на генералния щаб каза по време на интервю в чешкия военен щаб, че не е разочарован от темпото на напредъка.

"Ето как изглежда една военна офанзива", каза той. "Не е като филм от Втората световна война. Отнема време."

Украйна започна своята контраофанзива през юни и досега е превзела само около дузина малки села, въпреки че твърди, че през последните седмици е пробила отбранителната линия на Русия и очаква да действа по-бързо. Москва твърди, че офанзивата на Киев вече се е провалила.

"В общата картина мисля, че в момента няма капацитет нито от едната, нито от другата страна да постигнат крайните си декларирани цели в скоро време", каза Жека. "Няма да продължи няколко седмици, вероятно ще продължи дълго. И е важно да продължим да подкрепяме украинците още дълго време."

Жека, чиято страна-членка на НАТО е предоставила боеприпаси, танкове, бронирани превозни средства, ракетни установки и гаубици за украинските военни усилия, каза, че Чешката република все още разполага с оръжия, които може да предостави.

"Предоставихме много предвид нашия размер и това, което имаме в нашата армия", той отказа да каже конкретно какво остава на разположение в складовете. "Повярвайте ми, преминаваме през различни складове, планове и концепции и се опитваме да идентифицираме какво можем да предоставим."

48-годишният генерал-лейтенант, който се е обучавал в Сандхърст във Великобритания, завършил е курс за американски рейнджъри и е служил в Афганистан, каза, че подкрепата за Украйна помага на Запада да спечели време след години на недостатъчно харчене за отбрана. От 2024 г. чешките законодатели одобриха разходите за отбрана в размер на 2% от БВП.

"Военно има смисъл, защото малко проспахме. Имахме недостатъчно ресурси и не обърнахме достатъчно внимание на нашата отбрана, не само ние като Чехия, но и колективният западен алианс", каза той.

Като малка нация чехите не могат да разчитат на подхода на изтощение към конфликтите, а вместо това се нуждаят от технологично предимство - причина, поради която той каза, че Прага разглежда закупуването на самолети F-35 от пето поколение от Съединените щати.

Жека, който говори английски и руски, прогнозира, че Москва ще действа по-малко предвидимо и ще представлява по-сериозна заплаха за Запада дори след края на конфликта в Украйна.

В същото време войната подтикна западните съюзници да приемат по-сериозно бившите сателитни нации от съветската епоха, които преживяха десетилетия на контрол от Москва, каза той.

"Като цяло мисля, че източният фланг е малко по-слушан в момента", каза той. "Много неща, които сега се приемат на сериозно, бяха артикулирани от балтийските държави и Полша преди, но никой не ги чу."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: