Отидете към основна версия

6 761 28

Руски генерал се срещна с генерал от НАТО

  • нато-
  • арктика-
  • норвегия-
  • русия

Сътрудничеството по руско-норвежката граница се извършва на основата на двустранно споразумение от 1949 г.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама генерали от Норвегия и Русия се срещнаха в Арктика, за да обсъдят граничното сътрудничество и свързаните с него въпроси, съобщиха норвежките въоръжени сили, първата подобна публична среща след миналогодишното нахлуване на Москва в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Разговорите между генерал-лейтенант Ингве Удлу, началник на Оперативния център на отбраната на Норвегия, и ген.-лейт. Станислав Владимирович Маслов, ръководител на Граничното управление на Федералната служба за сигурност за западния арктически регион на Русия, се състояха на борда на кораб на норвежката брегова охрана, съобщиха военните на Осло.

Русия и Норвегия имат обща граница в Арктика. "Важно е да има подобни срещи, защото те дават възможност да се обсъдят предизвикателствата и да се договорят общи цели и необходимите мерки в областта на граничното сътрудничество, спасителните операции и уреждането на въпросите, свързани с риболова", заяви Удлу. "Те могат да допринесат за избягването на инциденти и недоразумения между Норвегия и Русия."

Съставът на норвежката делегация включваше освен началника на Оперативния център на отбраната и представители на норвежката брегова охрана, Норвежкия пограничен комисариат и норвежкия аташе по отбраната в Москва. Сътрудничеството по руско-норвежката граница се извършва на основата на двустранно споразумение от 1949 г. Сътрудничеството на двете страни по отношение на риболова датира от 70-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: