Отидете към основна версия

2 777 22

Медиите в Северна Македония нападнаха българския Генерален консул в Чикаго

  • светослав станков-
  • чикаго-
  • консул-
  • северна македония

Светослав Станков предотврати въпиеща глупост

Снимка: МВнР

Мащабна медийна кампания се разразява в държавата Северна Македония срещу действията на Генералния консул на България в Чикаго, Светослав Станков.

В основата на атаките срещу Станков са решенията на губернаторите на щатите Илинойс и Мичиган да отменят своите прокламации, обявяващи септември 2023г. за „Месец на македонско-американското културно наследство“. Въпреки че отмяната на прокламациите идва след преразглеждане на решенията на губернаторите oт техните администрации, медиите в Северна Македония взимат на прицел младия български дипломат Светослав Станков.

Срещу него е отправена заплаха от някой си Методия Колоски, президент на американската националистическа организацията Обединена македонска диаспора (ОМД), че ще бъде подаден сигнал до ФБР с обвинения срещу Станков за извършена „международна репресия“.

От ОМД се оплакват, че отменените прокламации са “тактика на българския режим да заглуши македонците в чужбина, особено в САЩ и че те няма да го позволят“. Създадената през 2004 г. в САЩ организация на македонската диаспора е известна с близките си отношения с партия ВМРО-ДМПНЕ и с бившия македонски премиер, Никола Груевски, включен в списъка „Магнитски“ на САЩ за корупция. ОМД претендира, че е „единственият глас на македонците по света“ и е вносител на отменените прокламации.

През 2021 г. ОМД внесе проект на резолюция в Конгреса на САЩ, твърдяща че първият македонец в Америка е дошъл заедно с Христофор Колумб през 1493г., която не беше приета след реакция на македонските българи по света. Тази година от ОМД бележат "развитие" и зачерквайки около 400г., твърдят че македонците са дошли в Америка през 1880 г.

Целта е била да се заграби културното-историческо наследство на хилядите емигрирали българи от региона на Македония след Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. С активното патриотично и административно съдействие на г-н Станков, българската общност в САЩ успешно е изобличила опитите на крайните националисти от Северна Македония да пренапишат историята на македонските българи. От страна на американските институции лесно са установили липсата на каквито и да било исторически източници за съществуването на етнически македонци в Америка преди времето на комунистическа Югославия, както и липсата на „македонски“ църкви и училища на „македонски език“.

В Илинойс от страна на Колоски и компания са се опитали да докажат, че днешните етнически македонци съществуват от 7 000 г. преди Хр. От общността на македонските българи в Америка са припомнили на американските губернатори, че крайната националистическа организация ОМД не признава Охридското споразумение от 2001 г., сложило край на гражданската война в тогавашната Република Македония и отрича Договора за добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г., с който се преустановяват претенциите за съществуването на „македонско малцинство“ в България. Паралелно, резолюция в Сената на САЩ от тази година, целяща „месецът на македонското културно наследство“ да се чества в цялата страна, също не е била приета, както прогнозира по време на парламентарен контрол миналия месец външният министър Мария Габриел. Въпреки абсурдните текстове, резолюцията в Сената на САЩ и прокламациите на губернаторите на Илинойс и Мичиган бяха триумфално обявени в медиите в Северна Македония като „огромно признание за македонската история, култура и идентичност в Америка“.

От публикациите в Северна Македония личи, че обществеността е била шокирана от факта, че американските институции са разбрали за опитите за злоупотреба с техните демократични процеси. Вместо да си вземат поука, националистите в Северна Македония са решили чрез медиите да търсят сметка на българския Генерален консул г-н Светослав Станков, защото си е свършил работата. Специалисти в международните отношения твърдят, че подобна безпрецедентна атака срещу българския дипломат е знак за пълната немощ на власите в Скопие и техните агенти в чужбина да разберат нуждата страната спешно да се реформира и демократизира, за да постигне така желаната европейска интеграция.

Източник: Епицентър

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.

Свързани новини