Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 13:26 2 755 22

Медиите в Северна Македония нападнаха българския Генерален консул в Чикаго

  • светослав станков-
  • чикаго-
  • консул-
  • северна македония

Светослав Станков предотврати въпиеща глупост

Медиите в Северна Македония нападнаха българския Генерален консул в Чикаго - 1
Снимка: МВнР

Мащабна медийна кампания се разразява в държавата Северна Македония срещу действията на Генералния консул на България в Чикаго, Светослав Станков.

В основата на атаките срещу Станков са решенията на губернаторите на щатите Илинойс и Мичиган да отменят своите прокламации, обявяващи септември 2023г. за „Месец на македонско-американското културно наследство“. Въпреки че отмяната на прокламациите идва след преразглеждане на решенията на губернаторите oт техните администрации, медиите в Северна Македония взимат на прицел младия български дипломат Светослав Станков.

Срещу него е отправена заплаха от някой си Методия Колоски, президент на американската националистическа организацията Обединена македонска диаспора (ОМД), че ще бъде подаден сигнал до ФБР с обвинения срещу Станков за извършена „международна репресия“.

От ОМД се оплакват, че отменените прокламации са “тактика на българския режим да заглуши македонците в чужбина, особено в САЩ и че те няма да го позволят“. Създадената през 2004 г. в САЩ организация на македонската диаспора е известна с близките си отношения с партия ВМРО-ДМПНЕ и с бившия македонски премиер, Никола Груевски, включен в списъка „Магнитски“ на САЩ за корупция. ОМД претендира, че е „единственият глас на македонците по света“ и е вносител на отменените прокламации.

През 2021 г. ОМД внесе проект на резолюция в Конгреса на САЩ, твърдяща че първият македонец в Америка е дошъл заедно с Христофор Колумб през 1493г., която не беше приета след реакция на македонските българи по света. Тази година от ОМД бележат "развитие" и зачерквайки около 400г., твърдят че македонците са дошли в Америка през 1880 г.

Целта е била да се заграби културното-историческо наследство на хилядите емигрирали българи от региона на Македония след Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. С активното патриотично и административно съдействие на г-н Станков, българската общност в САЩ успешно е изобличила опитите на крайните националисти от Северна Македония да пренапишат историята на македонските българи. От страна на американските институции лесно са установили липсата на каквито и да било исторически източници за съществуването на етнически македонци в Америка преди времето на комунистическа Югославия, както и липсата на „македонски“ църкви и училища на „македонски език“.

В Илинойс от страна на Колоски и компания са се опитали да докажат, че днешните етнически македонци съществуват от 7 000 г. преди Хр. От общността на македонските българи в Америка са припомнили на американските губернатори, че крайната националистическа организация ОМД не признава Охридското споразумение от 2001 г., сложило край на гражданската война в тогавашната Република Македония и отрича Договора за добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г., с който се преустановяват претенциите за съществуването на „македонско малцинство“ в България. Паралелно, резолюция в Сената на САЩ от тази година, целяща „месецът на македонското културно наследство“ да се чества в цялата страна, също не е била приета, както прогнозира по време на парламентарен контрол миналия месец външният министър Мария Габриел. Въпреки абсурдните текстове, резолюцията в Сената на САЩ и прокламациите на губернаторите на Илинойс и Мичиган бяха триумфално обявени в медиите в Северна Македония като „огромно признание за македонската история, култура и идентичност в Америка“.

От публикациите в Северна Македония личи, че обществеността е била шокирана от факта, че американските институции са разбрали за опитите за злоупотреба с техните демократични процеси. Вместо да си вземат поука, националистите в Северна Македония са решили чрез медиите да търсят сметка на българския Генерален консул г-н Светослав Станков, защото си е свършил работата. Специалисти в международните отношения твърдят, че подобна безпрецедентна атака срещу българския дипломат е знак за пълната немощ на власите в Скопие и техните агенти в чужбина да разберат нуждата страната спешно да се реформира и демократизира, за да постигне така желаната европейска интеграция.

Източник: Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахахахахахаха

    31 1 Отговор
    7000 години😄😄😄

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мани ,мани.....

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахахахахаха":

    И то от преди Христа!!!! Невероятно тъпи и нагли!

    Коментиран от #7

  • 5 Синя София

    31 5 Отговор
    Македонците са Хамас на балканите...внимавайте,зад тях е балканския Иран, Сърбия

    Коментиран от #6

  • 6 И кво!

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Синя София":

    Сърбите сме ги били и пак ще ги биеме Западните покрайнини ще си приберем

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 зелен петел

    15 0 Отговор
    Заместник- капитан на един от корабите на Христо Колумбовски през 1493-та г.е бил маке. Магнит Грубовски.
  • 10 Мнение

    28 3 Отговор
    Браво на този достоен българин! Свършил е толкова работа за България, колкото всичките правителства взети заедно успяха да унищожат. Особено "работата" на продажника простотоКиро.

    Коментиран от #11

  • 11 хххх

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Този не е българин бе... от къде го взе, че е бил "достоен" хеле па че бил направил колкото всички правителства... Престанете с либералните си глупости да ги пробутвате винаги със супер нереални коментари!
  • 12 Брежнев

    7 0 Отговор
    Македонците пратиха първия човек в космоса,те откриха Америка 200 г преди Колумб и т.н

    Коментиран от #13

  • 13 Ленин

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брежнев":

    Те бяха и първите комунисти ,от тях са преписали Капитала на Карл Македонски и Енгелс Макев
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ко речи?

    9 2 Отговор
    Методия Колоски, президент... баси! На една шепа неандерталци. Да се беше писал галактически обединител на всите макета из Вселената...
  • 16 Дам

    7 2 Отговор
    Проблемът с македонците го направиха Великите сили по време на Берлинския конгрес, когато не им дадоха автономия. От тогава започна разделението между българи и македонците. Намразиха ни че ние сме свободни, а те са останали роби.

    Коментиран от #22

  • 17 Хъш

    6 0 Отговор
    Браво, мачкайте комунистическия Франкенщайн навсякъде.
  • 18 Отлична работа г-н Станков

    5 0 Отговор
    Радвам се, че има хора, които защитават интересите на България 💪
    Македонците са ГЪРЦИ, а тия измисленяци са СЕВЕРНО-МАКЕДОНЦИ.
    да си правят месец на северномакедонската култура в САЩ 🧐
  • 19 Валери

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "И кво!":

    По-внимателно с изхвърлянията, отворко ! Руска подлога ли си ?
  • 20 Иван

    0 0 Отговор
    И втория македонец в Америка е пристигнал с Христофор (Ристе) Колумб......и третия македонец, и осмия македонец, и 45-ия македонец, и последния моряк на Ристе е македонец...........и как нема да са македонци, след като и капитана им е бил македонец?
  • 21 Иван

    0 0 Отговор
    Маке гюбретата да не съдят българския консул в Чикаго, а да съдят Италия.......и индианците, защото мразят македонскиьо капитан Ристе от Генуа.....дедо му е македонец от Ресен.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дам":

    В Румънските етнографски атласи и карти, от началото на ХХ век, областта Македония е посочена с преобладаващо БЪЛГАРСКО население, за разлика от всички други части на България които са много шарени...