Отидете към основна версия

2 455 32

Израел потвърди: "Хамас" са изтезавали жертвите си

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хизбула

Нападението предизвика дълбок шок в Израел както поради безпрецедентния брой жертви за ден, така и заради потресаващите кадри от градовете и кибуците, които бяха превзети

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екипи от военни криминалисти в Израел са изследвали телата на жертвите на нападението на "Хамас" срещу общности около ивицата Газа и са открили множество следи от изтезания, изнасилване и други жестокости, съобщава "Ройтерс".

Около 1300 тела бяха транспортирани във военна база в Рамла в Централен Израел за извършването на съдебномедицинска експертиза за установяване на самоличността на мъртвите и обстоятелствата около смъртта им.

Около 90% от загиналите военни са идентифицирани, а екипите са установили самоличността на половината цивилни, посочи равин Израел Вайс, бивш главен равин на армията, който е сред наблюдаващите идентифицирането на мъртвите. Той разкри, че по много тела има следи от мъчения, както и от изнасилване.

"Виждахме разчленени тела с отрязани ръце и крака, хора, които бяха обезглавени, дете, което беше обезглавено", разказа офицер от запаса.

Редица случаи на изнасилване са установени при съдебномедицинска експертиза на телата.

"Правим идентификацията с всички средства, с които разполагаме", обясни военен зъболекар. "Виждаме ги в тежки стадии на малтретиране. Виждаме прострелни рани и признаци на откровено изтезание".

Военният персонал, наблюдаващ процеса на идентификация, не е представил съдебномедицински доказателства под формата на снимки или медицински досиета за твърденията си.

От своя страна "Хамас" - ислямисткото движение, което контролира ивицата Газа, отхвърли обвиненията в злоупотреби.

Стотици бойци от "Хамас" пробиха огражденията около Газа в ранните часове на 7 октомври и нахлуха в близките населени места, откъдето отвлякоха над 120 израелци и чужденци.

Нападението предизвика дълбок шок в Израел както поради безпрецедентния брой жертви за ден, така и заради потресаващите кадри от градовете и кибуците, които бяха превзети.

В отговор израелски самолети и артилерия нанасяха удари срещу ивицата Газа в продължение на дни, причинявайки смъртта на повече от 2200 палестинци и разрушавайки хиляди сгради преди очакваната сухопътна операция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху сравни "Хамас" с "Ислямска държава", която придоби световна известност с кампанията си за публична екзекуция чрез обезглавяване в страни като Сирия и Ирак.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.

Свързани новини