Отидете към основна версия

5 689 68

Сухопътната операция на Израел ще е кървава баня

  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • ивицата газа

Операцията може да доведе до смъртта на "хиляди хора и унищожаването на цели градски квартали“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Обявената сухопътна операция на Израел срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа може да доведе до огромни жертви и от двете страни и рискува да въвлече други държави в конфликта. Това пише Washington Post, позовавайки се на експерти, предаде агенция "Фокус".

"Вярвам, че те (Силите за отбрана на Израел (СОИ)) бързо ще се втурнат там (в Ивицата Газа), ще бъде кървава баня“, цитира изданието бившия началник на Централното командване на американската армия генерал в оставка Кенет Макензи. Той също така предположи, че "насилието ще продължи и след неотдавнашната атака на Хамас" и че израелските войски ще "затънат в бъркотията на уличните боеве".

Според пенсионирания американски полковник и военен експерт в RAND Corporation Джан Джентил израелската офанзива ще "приеме много по-голям обхват“ в сравнение с предишни операции. Но въпреки военното превъзходство на Израел над Хамас по отношение на числеността на войските и технологиите, палестинските бойци са "добре подготвени“ да се изправят срещу враг в градска среда, коментира пред вестника бившият високопоставен служител на Пентагона Мик Мълрой.

Военни експерти от страни от Близкия изток, интервюирани от изданието, също смятат, че широкомащабна израелска офанзива срещу гъсто населените райони на Ивицата Газа може да "продължи седмици“ и да доведе до смъртта на "хиляди хора и унищожаването на цели градски квартали“. Израелският посланик в Съединените щати Майкъл Херцог потвърди пред CNN в понеделник, че Израел "подготвя наземна операция“. По-рано New York Times съобщи, че наземната операция на Израел в Ивицата Газа е трябвало да започне миналия уикенд, но е била отложена "с няколко дни“ поради облачно време, което би попречило на способността на израелските пилоти и оператори на дронове да подкрепят сухопътните сили от въздуха. Еврейската държава планира да изпрати десетки хиляди войници, за да превземат град Газа и да свалят настоящите власти в палестинския анклав. Най-голямата наземна операция на Израел след израелско-ливанския конфликт от 2006 г. може да хвърли страната в "кървави градски битки" в продължение на месеци на малко "парче земя с население от над 2 милиона души", посочва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини