Отидете към основна версия

4 958 58

Шокиращи разкрития! Китайски кораб е бил най-близо до повредения тръбопровод в Балтийско море

  • балтийско море-
  • газ-
  • естония-
  • финландия

Естония не се е обърнала към Пекин за коментар на дипломатическо ниво, тъй като няма какво да запита без официални подозрения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато медийното пространство се фокусира върху руския петролен танкер SGV Float, засечен близо до тръбопровода за природен газ Balticconnector, когато той бива повреден, данни от уебсайта Marine Traffic показват, че китайският контейнеровоз Newnew Polar Bear е бил много по-близо до местоположението на тръбопровода приблизително по същото време, съобщава естонската медия Postimees.

Информацията, с която разполага естонският ежедневник Postimees, предполага, че фактът, че кораб, плаващ под флага на Хонконг, но принадлежащ на Китай, е бил в близост до тръбопровода Balticconnector по времето, когато е регистрирана сеизмична активност в района, е причината естонските власти да не прибързват с конкретни подозрения и изказвания. Информацията е толкова политически и дипломатически чувствителна, че първо искат да се уверят напълно.

Естония не се е обърнала към Китай за коментар на дипломатическо ниво, тъй като няма какво да запита без официални подозрения.

Контейнеровозът Newnew Polar Bear се е връщал от Шанхай със спирка в Калининград на път за Санкт Петербург, където достигна вечерта на 8 октомври. След като корабът поддържал постоянна скорост от 11 възела за известно време, той започва да се забавя, когато той се приближи до местоположението на Balticconnector - около 1:19 ч. сутринта естонско време - до 9,5 възела, преди да се върне към нормалната си скорост от малко над 11 възела около 1:24 ч. сутринта. Корабът се е забавил, точно когато е пресичал тръбопровода.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: