Отидете към основна версия

2 376 83

Олаф Шолц: "Германия трябва да депортира повече и по-бързо"

  • германия-
  • олаф шолц-
  • мигранти

Шолц призовава работата на службите за чужденците да бъде напълно дигитализирана и да стане по-ефективна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Ограничаването на имиграцията не ни прави нехуманни", заяви германският канцлер Шолц и призова за бързи депортации на имигранти без право на убежище. Неограниченият приток според него застрашава социалната държава.

"Трябва да депортираме повече и по-бързо", каза Олаф Шолц пред седмичното списание "Шпигел". Според него неограничената имиграция поставя в риск достиженията на социалната държава. "Онези, които нямат право да останат в Германия, трябва най-сетне да бъдат депортирани", обяви социалдемократът, цитиран от АРД. Онези, които не могат да се позоват на основания за закрила и нямат изгледи да останат, трябва да напуснат, посочи той в интервюто.

"Всеки, който иска неограничена имиграция, трябва да е достатъчно честен, за да признае, че няма да можем да поддържаме нашата социална държава - такава, каквато е тя днес", мотивира се канцлерът. Според него правителството носи отговорността "да осигури функционирането на държавата", което включва в себе си и "известна твърдост". Ограничаването на имиграцията "не ни прави нехуманни", подчерта още Шолц.

Какви мерки са необходими?

Има бежанци, които разполагат с право на убежище, тъй като са преследвани по политически причини. А освен това Германия има нужда от трудова имиграция, казва Шолц. Той коментира още, че "онези, които не принадлежат нито към едната, нито към другата група, няма как да останат при нас. Това е причината, поради която ограничаваме незаконната миграция към Германия - твърде много хора идват."

Според канцлера тази ситуация изисква "цял набор от мерки", включително защита на външните граници на Европа и по-строг граничен контрол със съседни европейски държави. Министърката на вътрешните работи Нанси Фейзър дълго се противопоставяше на временния граничен контрол по вътрешните граници, но в крайна сметка промени становището си, припомня АРД.

Олаф Шолц смята още, че федералните провинции трябва да създадат единни и по-бързи процедури за екстрадиране. "В някои федерални провинции първата инстанция в процедурите по депортация отнема 4 месеца, в други - 39." Позицията на канцлера е, че това трябва да се промени.

Шолц призовава работата на службите за чужденците да бъде напълно дигитализирана и да стане по-ефективна. Провинциите, които искат да намалят стимулите за нелегалната имиграция в Германия, например чрез предоставяне на помощи в натура вместо в пари за бежанците, ще бъдат подкрепени от федералното правителство. "Смятаме също, че е правилно да се предлага на търсещите убежище общественополезен труд", каза Шолц.

Няма консенсус по темата

Наскоро опозицията от ХДС/ХСС засили натиска си върху федералното правителство и призовава за "обрат в областта на политиката по даване на убежище". Дори и в управляващата коалиция обаче няма консенсус по темата. Зелените, например, са критикувани за либералните си позиции, особено от Свободната демократическа партия.

Същевременно лидерката на Левицата Жанин Вислер написа следното в платформата „Екс“ (бивш Туитър): "Вместо да се присъединява към хора на десните, канцлерът трябва да направи така, че да има повече достъпни жилища, значително повече пари за общините, а забраните за работа окончателно да бъдат премахнати", призова тя, цитирана от АРД. Представител на Зелените, които са част от коалиционното управление, също разкритикува позицията на канцлера.

От началото на януари до края на септември 233 744 души са подали молба за убежище в страната. Това представлява ръст от около 73% спрямо същия период на 2022 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: