Отидете към основна версия

3 879 37

Интензивен обстрел през границата! Хизбула удари Израел с дронове

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хасан насрала-
  • хамас

Шиитската групировка заяви, че дроновете, пълни с голямо количество експлозиви, са атакували щаба на израелския батальон в района на фермите Шебаа и са поразили целите си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ливанската групировка "Хизбула" заяви, че е атакувала позиция на израелската армия с помощта на експлозивни дронове за първи път, което е предизвикало тежък израелски обстрел в отговор. Това представлява значителна ескалация след повече от три седмици сблъсъци на границата между Израел и Ливан, предава Ройтерс.

Израелската армия каза, че нанася удари по множество цели на "Хизбула" в Ливан след редица обстрели към Израел, в публикация в платформата на социалните медии X.

Ливанската национална новинарска агенция съобщи, че израелски снаряди са ударили различни райони на юг по границата.

В изявление подкрепяната от Иран "Хизбула" заяви, че е използвала два дрона, пълни с експлозиви, за да атакува командна позиция на израелската армия в спорната зона в района на фермите Шебаа на ливанско-израелската граница.

Атаката идва няколко дни след като "Хизбула" заяви, че за първи път е използвала ракета земя-въздух срещу израелски дрон.

Шиитската групировка заяви, че дроновете, пълни с "голямо количество експлозиви", са атакували щаба на израелския батальон в района на фермите Шебаа и са поразили целите си.

Израел контролира фермите Шебаа, площ от 39 квадратни километра, след войната в Близкия изток през 1967 г. И Сирия, и Ливан твърдят, че фермите Шебаа са ливански.

Бойци на "Хизбула" си разменят огън с израелските сили през израелско-ливанската граница, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" и Израел влязоха във война на 7 октомври, в най-смъртоносната ескалация по ливанско-израелската граница след войната от 2006 г.

Лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала трябва в петък да произнесе първата си реч от началото на войната на 7 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.

Свързани новини