Отидете към основна версия

1 477 16

Русия осъди задочно лидера на Pussy Riot на над 8 г. затвор

  • руска армия-
  • пьотър верзилов-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • пуси райът-
  • владимир путин-
  • pussy riot-
  • буча

Присъдата се основава на изказванията му за масовото клане в киевското предградие Буча

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски активист беше осъден от режима на Владимир Путин на над осем години затвор по обвинения в дискредитиране на армията.

Руският музикален изпълнител и активист Пьотър Верзилов, който има и канадско гражданство, беше осъден задочно в Русия на осем години и половина затвор по обвинения в дискредитиране на армията и родината, предаде ДПА, съобщи БТА.

Съдия Наталия Дудар произнесе днес присъдата на 36-годишния съосновател на руската пънк група "Пуси райът" (Pussy Riot). Присъдата се основава на изказванията на Верзилов, който осъди масовото клане в киевското предградие Буча, за което се предполага, че е извършено от руските войски. Русия отрича да има каквото и да било общо с убийствата на стотици цивилни. Верзилов напусна Русия много преди да започне войната в Украйна.

В началото на миналия месец активистът обяви, че се е присъединил към украинските въоръжени сили, за да се бори с нашествениците, нахлули в Украйна през февруари миналата година. Той каза пред руския журналист и водещ със собствен блог в интернет Юрий Дуд, че иска да помогне на Украйна срещу Русия.

Верзилов се оттегли от новинарския портал "Медиазона", който създаде, за да избегне критиките за пропаганда в полза на Киев. Той отбеляза, че медията трябва да продължи да отстоява позициите на независимата и безпартийна журналистика.

Със своята група за протестни акции "Война", действаща предимно със средствата на уличното изкуство, Верзилов дълго време беше един от най-известните политически активисти в Русия. Пънк-рок групата "Пуси райът", на която той е съосновател, също стана световноизвестна и също осъждаше политиката на "Кремъл" и дългогодишните репресии на дисидентите с острия език на текстовете на песните си и с видеоклиповете към тях, посочва ДПА.

Феминистката група съвсем наскоро пусна нова антивоенна песен с видеоклип под името "Лебедово езеро" за отражението на руското нашествие върху децата. Песента е по мотиви от балета "Лебедово езеро" на Пьотър Чайковски.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания