Отидете към основна версия

4 754 58

Хасан Насрала: Израел ще направи най-голямата грешка в историята си

  • ливан-
  • хизбула-
  • хасан насрала-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Хиляди хора се събраха на площад в южно предградие на ливанската столица Бейрут, за да гледат излъчваната по телевизията реч на лидера на "Хизбула"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разширяването на конфликта в Близкия изток е реалистична възможност, кажа днес лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Насрала призова желаещите да предотвратят регионална война да сложат бързо край на, според него, израелската агресия в ивицата Газа.

Празнична стрелба с огнестрелни оръжия отекна в Бейрут днес по случай първата реч на лидера на "Хизбула" от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди хора се събраха на площад в южно предградие на ливанската столица, за да гледат излъчваната посредством видеовръзка реч на Насрала.

Лидерът на "Хизбула" произнесе речта си ден след като сблъсъците между ливанското движение и израелската армия по протежение на израелско-ливанската граница достигнаха най-интензивната си точка, откакто започна войната между Израел и "Хамас".

Операцията, предприета от "Хамас" на 7 октомври, беше на 100% палестинска, заяви Хасан Насрала, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на ливанското движение "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран, благодари на групировките в Йемен и Ирак, които взимат участие в борбата срещу Израел.

Става дума за шиитски въоръжени групировки, които подложиха на обстрел американски войници в Сирия и Ирак, и йеменското движение на хусите, което се включи в конфликта, като изстреля дронове срещу Израел, отбелязва Ройтерс.

Насрала каза, че операцията от 7 октомври е предизвикала "земетресение" в Израел и е показала слабостта на еврейската държава.

"Битката за Газа е решаваща", каза още той, като подчерта, че Съединените щати са виновни за войната в палестинския анклав.

"Хизбула" ескалира ситуацията ден след ден, като принуждава Израел да държи силите си близо до ливанската граница, а не в ивицата Газа и в окупирания Западен бряг, изтъкна Насрала в речта си.

"Това, което се случва на границата, може да изглежда скромно, но е много важно", подчерта лидерът на "Хизбула".

"Готови сме за всички възможно сценарии", каза лидерът на ливанското движение.

"Америка е изцяло отговорна за войната в Газа, а Израел е само инструмент", заяви Насрала, цитиран от Франс прес.

В днешната си реч лидерът на "Хизбула" каза още, че една от най-големите грешки, които Израел допуска сега във войната си с "Хамас" в Газа, е преследването на непостижими цели.

"Цял месец Израел не може да постигне нищо във военно отношение", заяви Хасан Насрала.

Той предупреди, че Израел ще направи най-голямата грешка в историята си, ако предприеме изпреварваща операция срещу Ливан.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.

Свързани новини