Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 21:34 1 549 15

Спасителна операция! Американски военни издирват заложниците в Газа с разузнавателни дронове

  • израел-
  • сащ-
  • хамас-
  • дронове-
  • пентагон

Дроновете са част от вълна от разузнавателни активи, изпратени в региона в дните след атаката срещу Южен Израел, твърдят запознати служители на Пентагона

Спасителна операция! Американски военни издирват заложниците в Газа с разузнавателни дронове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските военни са задействали разузнавателни дронове над Ивицата Газа като част от усилията да помогнат на Израел да локализира повече от 240 заложници, които са в плен на ХАМАС от 7 октомври насам, съобщава телевизионният канал CNN, като се позовава на Пентагона.

CNN по-рано съобщи, че дроновете са част от вълна от разузнавателни активи, изпратени в региона в дните и седмиците след атаката срещу Южен Израел, според множество американски служители, запознати с въпроса.

"В подкрепа на усилията за освобождаването на заложниците, САЩ извършват полети на невъоръжени дронове над Ивицата Газа, както и предоставят съвети и помощ в подкрепа на нашия партньор Израел“, потвърди говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. "Тези полети започнаха след атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври“.

Медията припомня, че през миналия уикенд край границите на Ливан бяха забелязани два американски дрона MQ-9 Reaper, едни от най-усъвършенстваните безпилотни апарати в арсенала на САЩ, използвани предимно за наблюдение.

САЩ следят отблизо за всякакви признаци, че ливанската групировка "Хизбула“ - или която и да е друга иранска прокси сила - може да се опита да ескалира тлеещото напрежение в региона.

Не е ясно доколко ще бъдат полезни изображенията, събрани от полетите над ивицата Газа, за локализирането на заложниците, тъй като се смята, че да държани в огромната мрежа от подземни тунели на ХАМАС.

Американски служители обаче подчертават, че разузнавателните данни, събрани от дроновете и споделени с Израел, са ограничени до усилията за освобождаването на заложниците и не представляват т.нар. "насочени разузнавателни данни“ – информация, използвана за извършване на смъртоносни удари срещу лидери и позиции на палестинската групировка.

Военните на САЩ в Израел също съветват Израелските отбранителни сили относно усилията за освобождаването на заложниците. Отделно Вашингтон предоставя на еврейската държава "бомби и друга смъртоносна помощ“.

Райдър увери, че американската армия като цяло "не участва в разработването на цели на Израелските отбранителни сили“, нито "помага да провеждат кампанията си“ в Ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 7 Отговор
    Издирват заложници и между другото думкат Хамасите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ти да видиш

    14 6 Отговор
    Никакви заложници не издирват, шпионират!
  • 4 Здрасти

    11 6 Отговор
    Хахаххахаха, да изпратят американците да ги извадят. Ама няма, пращат само дронове, че вече имат лош спомен от Украйна

    Коментиран от #13

  • 5 Ъхъъъ,

    10 4 Отговор
    разузнавателни дронове над Ивицата Газа като част от усилията да помогнат на Израел..... Казва му се ""директно участие във военните действия""" !!!! Отново някой се упражнява да играе с думите. Изключително тъпо и елементарно впрочем.
  • 6 За всяко едно военно престъпление

    9 4 Отговор
    Атлантическата Нацистка Пропаганда си има хуманитарно определение. Вече съм изписал 3 страници дребен шрифт подобни гнусни "аналози".....
  • 7 За всяко едно военно престъпление

    7 3 Отговор
    Атлантическата Нацистка Пропаганда си има хуманитарно определение. Вече съм изписал 3 страници дребен шрифт подобни гнусни "аналози".....
  • 8 Бесен-_ Язовец

    10 3 Отговор
    Дирят ми Хх.уууу.яяя говедарите от въздуха

    Коментиран от #9

  • 9 патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен-_ Язовец":

    Летят в тунелите пущините, да ти го търсят.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 "Спасителна операция"

    3 0 Отговор
    С дронове. Аре моля 🍅 с колците не ядем още
  • 12 Заложниците

    3 0 Отговор
    отдавна са вече в Дубай
  • 13 Спомени

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Здрасти":

    През 1980-те в Ливанско пристанище беше взривен американски военен кораб и 300 бр. американски морски пехотинци се върнаха в Америка в черни чували!

    Коментиран от #14

  • 14 Спомени2

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Спомени":

    Пак през 1980-те в Иран плениха американските дипломати от Амбасадата и амер. президент прати спец.части с хеликоптери да ги спасяват! Те пък сами катастрофираха в пустинята и само увеличиха броя на амер. заложници в Иран!
  • 15 Дон Коза

    0 0 Отговор
    Израелската армия ползва спорната доктрина Ханибал. За тях е по-добре да убият заложниците заедно с терористите вместо да преговарят за тях (прочетете в нета) Според разказите на една от двете жени които освободиха от Хамас миналата седмица , са били в една къща 20 заложници и 8 бойци на Хамас. След атаката на израелската армия са останали само тя и още една жена живи (заради израелски обстрел). Извода от това е следния: ци0нистите не са хора, те са на едно ниво с нацистите на Хитлер.