Отидете към основна версия

3 308 50

Защо пасува "Хизбула"? Хасан Насрала с голяма реч, много нападки срещу Израел и САЩ, но никакви действия

  • израел-
  • ливан-
  • хасан насрала-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • иран

Докато обвиняваше САЩ за цивилните жертви в Газа, Насрала подчерта: Америка ни изпрати сигнал, че ще бомбардира Иран, ако продължаваме

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Частта от света, симпатизираща на палестинците, се надяваше, че днес Ливан, представляван от милитаризираната ислямска партия "Хизбула", ще обяви война на Израел. В последните дни се спрягаха още два варианта - "Хизбула" да подкрепи "Хамас" чрез частично прехвърляне на сили за специални операции срещу Тел Авив. И накрая, третият вариант - силна, тактическа конфронтация.

Лидерът на "Хизбула" шейх Хасан Насрала обаче не направи нищо подобно днес. Той реши да не прави нищо.

Насрала заяви, че операцията "Наводнението в Ал-Акса", предприета от палестинското движение "Хамас" на 7 октомври, е "палестинско дело". Никой извън ивицата Газа не е знаел нищо за операцията, защото тя била подготвена в атмосфера на строга секретност.

Според Насрала, "Хизбула" е влязла в бойните действия на 8 октомври, но арабския свят е наясно, че това не е така - "Хизбула" има три пъти по-голям ресурс от "Хамас" и досега не е го е използвала освен за престрелки по границата. "Хизбула" е готова за партизанска война в Ливан, но Израел не влиза в Ливан и няма такава цел.

"Насрала направи това, което преди него направи Ердоган. Голяма красива реч, много нападки срещу Израел и САЩ, но никакви действия", подчертават анализатори.

Докато обвиняваше САЩ за цивилните жертви в Газа, Насрала подчерта: "Америка ни изпрати сигнал, че ще бомбардира Иран, ако продължаваме".

В същото време Хасан Насрала декларира, че победата над Израел в Газа е "в интерес на всички съседни държави". Всъщност, съседните на Израел държави - Египет, Йордания и Сирия, нямат намерение да се намесват във войната. Досега това са декларирали само Йемен и парламента на Алжир.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини