Отидете към основна версия

1 767 19

Битката за Белия дом! Дезинформацията е гигантска заплаха за президентските избори в Съединените щати

  • сащ-
  • изкуствен интелект-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Поддръжниците и на двете страни се възползват от възможностите, предоставяни от изкуствени интелекти, които се разглеждат от много експерти като нож с две остриета

Снимка: БГНЕС/ЕРА

От манипулираните изображения, изобразяващи ареста на Доналд Тръмп, до фалшивите видеоклипове на Джо Байдън, който обявява обща мобилизация, надпреварата за Белия дом през 2024 г. е заплашена от поток дезинформация. Смята се, че това са първите избори в САЩ, които ще бъдат опорочени от намесата на изкуствен интелект, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Поддръжниците и на двете страни се възползват от възможностите, предоставяни от изкуствени интелекти, които се разглеждат от много експерти като нож с две остриета.

Екипите на предизборните кампании използват технологията, за да повишат ефективността си във всички области - от анализа на изборните данни до писането на имейли за набиране на средства.

Но в един момент се появяват инструменти, които могат да клонират гласа на политическа фигура, да създават фалшиви видеоклипове и да фабрикуват фалшиви истории, които са толкова достоверни, че избирателите да се затруднят да разграничат фактите от измислицата и могат да разрушат доверието в изборния процес.

Видеоклип, публикуван през юни от екипа на губернатора на Флорида от Републиканската партия Рон Десантис, твърдеше, че показва как бившият президент Доналд Тръмп прегръща Антъни Фаучи, бившия съветник на Белия дом по въпросите на КОВИД-19. Журналистите на АФП обаче успяха да установят, че във видеото са използвани изображения, генерирани от изкуствен интелект.

"Далечен Запад"

Генерираните с помощта на ИИ картини показваха и фалшив арест на Доналд Тръмп от нюйоркски полицаи. В друго също толкова фалшиво видео се виждаше как Джо Байдън обявява обща мобилизация, за да подкрепи военното усилие на Украйна срещу Русия.

"Има опасност генеративните ИИ-та да засилят дезинформационните кампании онлайн", пише неправителствената организация "Фрийдъм хаус" в публикуван наскоро доклад, като предупреждава, че технологията вече се използва за опетняване на репутации в САЩ

"Доставчиците на дезинформация използват картини, аудио и текст, генерирани от ИИ, което прави истината по-лесна за изкривяване и по-трудна за отличаване".

Над 50% от американците очакват генерираните от ИИ неистини да окажат влияние върху президентските избори през 2024 г., според публикувано през септември проучване на медията "Аксиос" и "Морнинг консулт", фирма за икономически проучвания.

Около една трета от американците са обяснили, че ще имат по-малко доверие в резултатите поради ИИ-тата, според същото допитване.

В една хиперполяризирана политическа обстановка, някои се опасяват, че подобни чувства може да подсилят гнева на обществеността от изборния процес, както когато поддръжниците на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г., вярвайки на лъжливи твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати от Джо Байдън.

Революционно

"Благодарение на лесните и евтини за употреба модели (на ИИ), ще бъдем изправени пред един "Далечен Запад" от предизборни твърдения и контратвърдения, с ограничена възможност да разграничаваме истината от лъжата и несигурност що се отнася до влиянието им върху изборите", казва Дарел Уест, от центъра за анализи Брукингс.

В същото време бързият напредък на ИИ-тата ги превръщат в "революционен" ресурс за разбиране на избирателите и тенденциите, подчертава Ванс Рийви от "Junction AI".

Досега екипите зависеха от консултанти, на които плащаха скъпо, за да разработват стратегии и прекарваха часове в писане на речи, но изкуственият интелект позволява тези задачи да се извършват светкавично, обяснява той пред АФП.

Властите бързат да въведат предпазни мерки. Американски щати като Минесота приемат закони, за да направят възможно съдебното преследване на създаването на "дийп фейкове", целящи да опетнят кандидати.

В понеделник Джо Байдън подписа указ за регулиране на използването на изкуствени интелекти.

"Дийп фейковете използват генерирани от ИИ аудио- и видеоклипове, за да уронват репутации, да разпространяват фалшиви новини и да извършват измами", заяви президентът на САЩ.

80-годишният демократ спомена, че е видял свое видео, създадено от нулата с помощта на ИИ. "Запитах се кога, по дяволите, може да съм казал това?"

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини