Отидете към основна версия

3 643 78

Първият дипломат на САЩ: Господството на "Хамас" в ивицата Газа свърши

  • антъни блинкън-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • йордания-
  • бенямин нетаняху

Антъни Блинкън допълни, че е обсъждал със своите арабски колеги изготвянето на по-добър план за решението на конфликта чрез две държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ смятат, че едно прекратяване на огъня във военното настъпление на Израел в ивицата Газа ще даде на палестинската военизирана групировка "Хамас" глътка въздух и ще ѝ позволи да се прегрупира и да осъществи ново нападение, подобно на това на 7 октомври, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Топдипломатът на Белия дом направи изявлението по време на пресконференция в йорданската столица Аман, която даде съвместно с външните министри на Йордания и Египет, настояващи за незабавно спиране на огъня в анклава. Посещението на държавния секретар на САЩ в Йордания е част от втората му обиколка в Близкия изток след избухването на войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел на 7 октомври.

На пресконференцията Блинкън подчерта единомислието на Вашингтон и арабските държави за това, че настоящото положение, в което ивицата Газа е под контрола на радикалното палестинско движение "Хамас", няма как да се запази. Той допълни, че е обсъждал със своите арабски колеги изготвянето на по-добър план за решението на конфликта чрез две държави.

Блинкън отбеляза и безпокойството на Вашингтон от насилието, проявявано на Западния бряг от екстремистки настроени еврейски заселници срещу палестинци.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви на свой ред, че Израел извършва "военни престъпления" и не може да се поставя над международното право. Сафади посочи, че основната отговорност за края на войната в Газа е на държавния секретар на САЩ.

Междувременно на срещата си с Блинкън външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е заявил, че непрестанните израелски бомбардировки на ивицата Газа са усложнили посредничеството на емирството за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", предаде още Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.

Свързани новини