Отидете към основна версия

2 043 23

Бенямин Нетаняху порица остро свой министър: Няма ядрена опция във войната срещу "Хамас"

  • амихай елияху-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Нито Амихай Елияху, нито лидерът на неговата партия участват в управлението на войната в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министър-председателят Бенямин Нетаняху наказа дисциплинарно член на кабинета си днес, който е загатнал, че Израел може да извърши ядрен удар срещу Газа, съобщава "Ройтерс".

Кабинетът на Нетаняху обяви, че министърът на наследството Амихай Елияху от крайнодясна партия в коалиционното правителство - е бил отстранен от заседанията на кабинета "до второ нареждане".

Изказването на Елияху е дошло в отговор на въпрос, относно хипотетичен ядрен вариянт във войната в Газа, по време на интервю. Той е отговорил, такъв вариянт "е един от начините". Новини за изказването му са се разпространили по арабските медии и са породили скандал.

Нито Елияху, нито лидерът на неговата партия участват в управлението на войната в Газа.

"Изявленията на Елияху не се основават на реалността. Израел и IDF (военните) действат в съответствие с най-високите стандарти на международното право, за да избегнат нараняването на невинни. Ние ще продължим да го правим до нашата победа", заявиха от офисът на Нетаняху.

До момента около 9500 палестинци са избити във войната, която официално започна миналия месец, като това предизвиква все по-голяма международна загриженост относно тактиката на Израел.

В публикация в социалните медии Елияху твърди, че "за всеки разумен е ясно, че изказът за ядрен вариянт беше метафоричен". Той обаче добави: "Определено е необходим силен и непропорционален отговор срещу тероризма, който ще изясни на нацистите и техните поддръжници, че тероризмът не си заслужава."

Говорител на "Хамас", каза, че Елияху олицетворява "безпрецедентния престъпен израелски тероризъм който е опасност за целия регион и света".

В радио интервюто на Елияху за Кол Барама беше отбелязано, че опустошаването на Газа ще застраши около 240 заложници - сред които има чужденци, както и израелци. "Във войната се плаща цена", отговори министърът и добави, че се моли за завръщането на заложниците.

Бени Ганц, бивш генерал, който се присъедини към Нетаняху във военния кабинет, каза, че забележките на Елияху са били вредни "и, което е още по-лошо, са причинили допълнителни страдания на семействата на заложниците".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини