Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 16:16 1 075 17

Хуманитарното положение в Газа е катастрофално

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Доставките се затрудняват заради това, че много пътища в Газа са напълно разбити, а и от строгите изисквания, поставяни от Израел, който иска гаранции, че помощите, и най-вече горивата, няма да бъдат използвани от Хамас за военни цели

Хуманитарното положение в Газа е катастрофално - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Деца пият замърсена вода, в болниците оперират направо в коридорите и без упойка, липсват медикаменти, храна и горива. Според помощни организации случващото се в Газа сега е хуманитарна катастрофа.

След нападението на Хамас от седми октомври Израел реагира с ответни удари срещу групировката в Газа, определена като терористична от ЕС, САЩ и редица други държави. Междувременно положението на цивилното население в Газа се влошава все повече. От Близкоизточната агенция на ООН за помощ на палестинските бежанци и организация на работата" (БАПОР) пък направо нарекоха "катастрофална" хуманитарната ситуация в района. Има недостиг на медикаменти, храни, вода и горива, хиляди отчаяни хора, изпаднали в паника, пристигат в лагерите и в разпределителните центрове на БАПОР.

Международните организации заявяват, че има спешна нужда от помощи, но само малка част от тях достигат до Газа - районът е до голяма степен блокиран. Кристоф Йонен, който отговаря за международното сътрудничество в Германския Червен кръст, обяснява пред ДВ, че и доброволците от чужбина, които биха искали да окажат помощ в Газа, няма как да стигнат дотам.

Как стигат помощите до Газа?

Предоставяната от различни страни международна помощ се доставя първоначално до Египет, откъдето с камиони се откарва до Газа през граничния пункт Рафах. Там стоките се прехвърлят в други камиони и се транспортират по-нататък до Газа. С разпределението им се занимават организации към ООН, както и други помощни организации като Червения кръст.

Доставките обаче се затрудняват заради това, че много пътища в Газа са напълно разбити, а и от строгите изисквания, поставяни от Израел, който иска гаранции, че помощите, и най-вече горивата, няма да бъдат използвани от Хамас за военни цели.

А предоставяните помощи са крайно недостатъчни. От УНИЦЕФ определят дневните нужди на най-малко 100 камиона, за да бъдат осигурени най-основните нужди на живеещите там над два милиона души.

Как стоят нещата с комуникациите?

Палестинската телекомуникационна агенция „Палтел" съобщи, че миналата седмица интернет и телефонните връзки в цялата ивица Газа са били прекъснати - вследствие на израелска бомбардировка, както твърдят от агенцията.

Прекъсванията на връзките също затрудняват дейността на помощните организации, които на моменти могат да контактуват със служителите си на място само по радиото. Освен това хората, които имат нужда от спешна помощ, не могат да извикат лекар и да получат необходимото медицинско обслужване.

Има ли достъп до питейна вода?

„Водоснабдяването е несигурно и много лошо", казва за ДВ Кристоф Йонен от Германския червен кръст. От помощната организация "Спасете децата" потвърждават, че много хора са принудени да ползват замърсени водоизточници, а това крие риск от заболявания, включително и такива, които могат да бъдат смъртоносни смъртоносни за децата.

По данни на ООН има три израелски водопровода, които снабдяват Газа. След нападението на Хамас израелският министър на енергетиката Израел Кац заяви, че нито един от водопроводите няма да бъде отворен, докато взетите заложници не бъдат освободени. Израел твърди, че междувременно водопроводите са отворени частично, което обаче не се потвърждава от служителите на ООН в региона.

Хората в Газа биха могли да ползват пречистена морска вода, кладенци и водни резервоари, но и в това отношение има трудности. Водата от кладенците например не е чиста. „Всъщност е много мръсна и често е много, много солена", казва говорителят на УНИЦЕФ Тоби Фрикер. Хората чакат с часове по малкото пунктове за снабдяване с вода. По преценки на Световната здравна организация (СЗО) в момента в Газа има само по три литра вода на човек на ден - при необходими 15 литра - за пиене, готвене и хигиена.

До какво води липсата на горива?

В началото на октомври палестинското електроснабдително дружество съобщи, че единствената електроцентрала в Газа не работи поради липсата на гориво. Израел твърди, че Хамас разполага с „един милион литра гориво", които обаче не освобождава за населението. Тези сведения няма как да бъдат проверени от независим източник.

Така или иначе - хората в ивицата Газа изпитват остра нужда от гориво, което, освен другото, е нужно и за електроснабдяването. Без гориво не работят генераторите в болниците, с помощта на които - при липсата на електричество - работят животоспасяващите машини. Хлебопекарните също са зависими от доставките на гориво - за транспортиране на житото, но също и достъпът до питейна вода е затруднен без енергоносители, тъй като пречиствателните станции работят с ток. Без горива няма и автомобилно движение и хората са принудени или да ходят пеша, или да използват коне и каруци.

Агенцията БОПАР съобщи на ДВ, че от един месец в Газа изобщо не е постъпвало гориво. Междувременно обаче израелските военни са изразили готовност да доставят гориво на болниците.

Каква е ситуацията в болниците в Газа?

Кристиан Кацер от организацията „Лекари без граници" - Германия пише на нейния сайт следното: „Нашите хирурзи ни уведомиха, че понякога се налага да се оперира без по-голяма анестезия. Няма и обезболяващи за хората".

Палестинският хирург Мохамед Обейд пък разказва как е трябвало да оперира направо на пода в един от коридорите на болницата: „Ампутирахме крака на деветгодишно момче почти без упойка. Анестезиологът държеше устата му отворена, за да не се задуши. Нищо повече не можехме да направим." В болниците липсва всичко - и лекарства, и обезболяващи, и гориво.

Кристоф Йонен от своя страна посочва, че здравната система в Газа е напълно претоварена. „Всички екипи в болниците са изтощени - в болниците идват все повече ранени хора, които имат нужда от помощ, а ресурсите стават все по-малко." Освен това и хора, които не са ранени, търсят убежище в болниците - надявайки се там да бъдат защитени от ракетните удари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    17 7 Отговор
    Положението е геноцид. Ама демократичен. От борците за правата и ценностите. И с одобрението на нашите евроатлантутници.
  • 2 Майна

    6 9 Отговор
    Няма значение, Денков заяви, че твърдо е зад Израел, Радев пък първи го обяви, ромката Ваня стана пръв борец, и всички без да мислят са възторжени...
    Срамувам се...
    Много, не знам да не приема друго гражданство..
    Аз нямам вече държава

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Никой

    7 6 Отговор
    Палестинците от Газа подържат постоянна готовност да заминат някъде,но никой в арабския свят не ги желае. Само Русия и местни български путинофили са съгласни и съпричастни да ги приютят, както украинците.. Дали ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    7 7 Отговор
    Защо никой не си отваря границите и не приема този трудолюбив и цивилизован народ,а се обвинява само Израел,който отвръща на терористите от Хамас?
  • 6 Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "столипиново":

    Хм.., аз съм българин ,на подобни като теб , Столипиново ще влезне в къщата им., ама си го и заслужавате
  • 7 Каквото

    6 3 Отговор
    повикали, такова се обадило...
  • 8 Нашамарих Мишо

    6 5 Отговор
    А нашия простак Денков тръгнал да подкрепя Израел една държава десетилетия извършваща геноцид върху деца и жени. Нормално е тази ситуация да доведе до образуващи организации зс защита на населението си наричани от запада и най вече Сащ ,,терористи” . Докато Европа се кланя на американците мир по света няма да има.
  • 9 Дон Козъ

    12 5 Отговор
    Хора спрете с тъпия въпрос защо не ги вземат никъде. Ако утре изсипят на територията на България 3-4 милиона чужденци без да ни питат, след време те постепенно избутат българския народ към 2-3 гета и започнат да ни бомбардират какво ще кажете когато дойде някой и попита защо българите не ги вземат комшиите им ...? Това там е палестинска земя подарена от англичаните на ци0нистите в началото / средата на миналия век. Безспорен факт е, че там в момента се извършват невъобразими зверства срещу невинни ДЕЦА. Нормално ли е според вас да убиеш 2 милиона невинни души за да унищожиш организация от 50-60 хил. бойци на Хамас. Израел си показаха истинското лице пред света.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Бай Дън

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Не се бави оди да се обрежеш при някой равин и газ в Израел ще имаш възможност о да убиваш терористи!! А но внимавай да не те заловят защото не са руснаци.
  • 11 Никой

    9 0 Отговор
    " Държиш куче пазач на двора ,не в спалнята си. Защото трябва да плаши враговете а не децата ви. " Панарабската солидарност и градения образ на защитник на обикновенните хора се проваля недопускайки ги до своя територия.Затова използват извратената риторика за необходимостта всеки палестинец да остане и защитава собствената си територия и да умре за нея. Арабските страни са готови да отпускат пари ,но палестинците и да не напускат местообитанията си. На някои се предлага да ги настанят в пустинята Негев. Египет и Йордания не искат терористи на своя територия. Иначе всички арабски правителства милеят за Палестина и нейния невинен народ ? Кой не вижда лицемерието ?
  • 12 Ами да

    4 2 Отговор
    За съжаление, вината е както на Хамас така и на Израел! Жалко за невинните хора!
  • 13 ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Дон Козъ":

    Палестинска земя... Аман, от пропаганда! И кога там е съществувала държавата Палестина?

    Коментиран от #17

  • 14 Додо

    3 1 Отговор
    ,,Деца пият замърсена вода, в болниците оперират направо в коридорите и без упойка, липсват медикаменти, храна и горива. Според помощни организации случващото се в Газа сега е хуманитарна катастрофа".
    ------
    Нашето пре миерче не се стърпя и отиде лично да поздрави причинителят на тази хуманитарна катастрофа и да обви,че подкрепя от все сърце стореното.
  • 15 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дон Козъ":

    До 9 ком - другар не си ли чул че край сухото и мокрото гори - там всички са терористи щом ги подкрепят - щом цивилните не се изтеглят от зоната на бойни действия те подкрепят терористите и им помагат
  • 16 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    0 0 Отговор
    „ВСИЧКИ ПЪТИЩА СА РАЗРУШЕНИ
    И НЯМА ГОРИВО ЗА ДА СЕ ДВИЖАТ КОЛИ”
  • 17 оня

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    А от кога е иССраел?:))