Отидете към основна версия

4 107 71

Какво точно се случва на запорожкия фронт?

  • запорожие-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим

Както Русия, така и Украйна контролират разпространението на информация на бойното поле и претендират за успехи на малки участъци земя

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През уикенда Русия и Украйна дадоха противоречиви отчети за случващото се на фронта в района на Запорожие, съобщава "Ройтерс".

Москва твърди, че е спряла контранастъплението на Киев, докато украинската армия уверява, че продължава да оказва натиск.

От началото на контраофанзивата си през юни Украйна си върна няколко малки села Запорожка област в югоизточната част на страната. Напредъкът обаче е малък и през последната година обширната фронтова линия на изток и юг е претърпяла незначителни изменения.

"Врагът беше спрян и неговата толкова прехвалена контраофанзива беше изцяло прекъсната", обяви Евгений Балицки, високопоставен служител, назначен от Москва в Запорожка област.

По негови думи се водят малки сражения близо до село Роботине и край село Щербаки, на около 22 км северозападно от него.

Както Русия, така и Украйна контролират разпространението на информация на бойното поле и претендират за успехи на малки участъци земя. По тази причина е трудно да се установи коя от двете страни е постигнала значим напредък и колко ожесточени са битките.

Генералният щаб на Украйна снощи съобщи, че руските сили са извършили няколко неуспешни атаки в близост до Роботине и Вербове, село на няколко километра източно от него.

Руското министерство на отбраната пък информира на ежедневния си неделен брифинг, че силите му са отблъснали атаките на Украйна близо до двете населени места.

Според анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната обаче посочват, че Украйна е постигнала "ограничен напредък на запад от Вербове".

Генералният щаб на Украйна отбеляза и че украинските сили продължават настъпателните операции в направление Мелитопол, в западната част на Запорожка област, "изтощавайки врага по цялата фронтова линия".

През уикенда Русия заяви, че нейните сили за противовъздушна отбрана са отразили украински въздушни атаки там.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски отрече войната с Русия да е в "застой", след като неговият главнокомандващ генерал Валерий Залужний призна, че конфликтът върви към статични и изтощителни битки.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: