Отидете към основна версия

6 562 140

Путин на всяка цена иска да превземе един град в Украйна. За него е без значение колко кръв ще се пролее

  • бесарабски фронт-
  • авдеевка-
  • бахмут-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война

Руските войски в района търпят огромни загуби

Снимка: БГНЕС/ EPA

От 10 октомври руските окупационни войски провеждат интензивно настъпление в района на Авдеевка, като разполагат с огромни за целта ресурси. Но ето че вече повече от месец те не успяха да изпълнят всички поставени още на 10 октомври бойни задачи.

Преди два дни издирваният от МНС военнопрестъпник Владимир Путин за втори път в рамките на по-малко от месец посети щаба на ЮВО в Ростов на Дон. За сравнение, дори по време на настъплението срещу Бахмут Путин не посети ЮВО, а сега две посещения за месец... Това за пореден път показва колко е важно за Путин до Нова година и до изборите в Русия да постигне каквато и да било победа на фронта, за да може да нахрани потребителите на „информационния фаст фуд“, представяйки я като епично и велико постижение.

По тази причина в района на Авдеевка в момента са концентрирани най-много сили и средства по дължината на фронтовата линия. Тук са подразделенията на 2-ра ОВА, 8-ма ОВА, 41-ва ОВА, подготвят се допълнителните сили на 90-та ТД. Всичко това се подсилва от подразделенията на „Щорм Z” и БАРС. Освен това в района на Авдеевка е концентриран един от най-мощните артилерийски потенциали на РОВ. Тук са 120-та АБр, 232-ра АБр, 385-та АБр, 400-ен АП е 944-ти АП. Освен това е разположена 1 БрРХБЗ, в резултат на което можем да видим редките ТОС-1А “Солнцепьок”. След като пое контрола върху купчината шлака в Авдеевка РОВ успяха да преминат от дясната страна на жп линията и да продължат в посока Степовое и Коксохимическия завод. Но така и не успяват да се укрепят на територията.

Въпреки наличието на сериозен артилерийски потенциал, РОВ не са в състояние да се възползват максимално ефективно от него, тъй като голяма част от възвишенията наоколо са под контрола на ВСУ. Засега руснаците действат в района на една от височините, която не им дава възможност да се разгърнат. Сега е важно да не се дава възможност на врага да се укрепи от лявата страна на жп линията – така РОВ няма да могат да започнат по-координирани атаки срещу Степовое и да влязат в Коксохимическия завод. Противникът не може да отбележи успех от Водяное до Северное. Няма големи промени, откакто ВСУ изтласкаха на 7 ноември РОВ от редица позиции южно от оврага, въпреки че ожесточените боеве в този сектор не стихват 24 часа в денонощието.

Така осъществяването на плановете на руското командване, които трябваше да отнемат няколко дни, продължават вече месец и не са реализирани напълно. Руските войски в района търпят огромни загуби. За денонощие биват унищожени от няколко роти до пълноценен батальон. Но въпреки първоначалния провал на своето настъпление и колосални загуби РОВ не възнамеряват да се откажат от целта си и да отстъпят, а неотдавнашните посещения на Путин само потвърждават колко е важно за него превземането на Авдеевка. На всяка цена и без значение колко и чия кръв ще се пролее.

От друга страна, това подсказва не само за неизбежното изтощаване на подразделенията, но и за негативното влияние върху цели групи войски, което ще се отрази на окупатора, като цяло. Слава на нацията!

Източник: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: