Отидете към основна версия

8 059 161

В момента в Украйна са разположени над 400 000 руски войници. Но те имат един основен проблем

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • александър коваленко-
  • владимир путин-
  • руска армия

Количеството не печели винаги войните. Украйна е идеален пример за това.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Към момента в Украйна има над 400 000 руски войници. Количеството обаче не означава качество, дори напротив. Това заяви пред Obozrevatel военно-политическият наблюдател Александър Коваленко.

На 24 февруари 2022 година на украинска земя влязоха руските окупационни войски с размер от 180 000 души. Тази бройка обаче постоянно се увеличава и в момента се смята, че в страната има между 400 000 и 450 000 окупатори. Тоест групировката е нараснала повече от два пъти, но в резултат на това битките не се водят за големи градове, а за малки селца.

Руското командване целенасочено увеличава числеността на войските си в Украйна , използвайки множество инструменти от репресивен характер. Например чрез намаляване на ротацията във войските почти до минимум. Няма нищо странно в насищането на човешка маса на фронта от страна на Путин – въпреки колосалните загуби на неговата армия (по данни на Киев Русия е дала 314 000 жертви). Отново става въпрос за умишлено насищане на базата с човешки ресурси от руското командване.

От „Киев за 3 дни“ в момента руската армия премина в отбрана и няма никакви възможности за офанзива. Окупаторите губят южния сектор на Бахмут, едвам удържат линията на отбрана в Запорожието, а освен това изпитват тежки проблеми на левия бряг на Днепър. И всичко това въпреки факта, че сега в Украйна има над два пъти повече руски войски, отколкото през февруари 2022 г.

Основната причина е, че мобилизираният войник никога няма да стане по-добър от професионалния такъв. За Путин обаче човешкият фактор няма значение. Всъщност това е една от причините за ограничените възможности на Русия да води настъпателни операции. Мобилизираните войници нямат нужния опит и умения, а освен това в армията има тежък недостиг на оръжия.

Руското командване системно насища зоната на бойните действия в Украйна с човешки ресурси, като същевременно не е в състояние да ги подсигури с всичко необходимо според стандартните изисквания. При такива условия окупационната армия в повечето случаи може да изпълнява отбранителни функции – и тогава да разчита единствено на човешките ресурси и да запушва с тях всички пропуски в снабдяването и качеството на личния състав. Такава група няма способността да провежда широкомащабни настъпателни операции по широк фронт, но е в състояние или да забави настъплението на украинските сили за отбрана, използвайки количествения фактор, или да организира атаки в малки точки със съмнителен резултат.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 110 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: