Отидете към основна версия

6 385 88

Никой не иска руски изтребители! Още един съюзник на Кремъл се интересува от френските Rafale

  • рафал-
  • изтребител-
  • узбекистан-
  • франция-
  • русия

Стремежът на Узбекистан към изтребителите Rafale е в съответствие с неговата по-широка цел за модернизиране на военните му способности, особено обширния му флот от бойни самолети, доставени от Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Узбекистан е проявил голям интерес към закупуването на многоцелеви изтребители Dassault Rafale, представяйки възможността Франция да осигури друг клиент за своите модерни самолети, пише The EurAsian Times.

Според френския портал Intelligence Online, който се позовава на свои източници от френското правителство, Ташкент е изразил желанието си за френските самолети по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната на 2 ноември 2023 г.

По време на посещението на президента Макрон дискусиите между двете страни са надхвърлили конкретни проекти, свързани със селското стопанство и урана. Френският президент обяви тогава развитието на "стратегическо партньорство" между Франция и Узбекистан.

Докато точните подробности за това стратегическо партньорство не бяха разработени, в Узбекистан терминът "стратегическо" обикновено означава най-високото ниво на партньорство с друга държава.

Изглежда обаче, че дискусиите по време на този дипломатически обмен включват потенциална доставка на изтребители Rafale. Конкретните условия и договореностите за финансиране на това придобиване на самолети обаче остават неразкрити.

Независимо от това, този отчетен интерес от страна на Узбекистан представлява значително дипломатическо отклонение, като се има предвид историческата привързаност на страната към руската военна подкрепа и зависимостта от нея.

Стремежът на Узбекистан към изтребителите Rafale е в съответствие с неговата по-широка цел за модернизиране на военните му способности, особено обширния му флот от бойни самолети, доставени от Русия.

По последни данни ВВС на Узбекистан разполагат с 38 изтребителя МиГ-29, 20 изтребителя Су-27 и 20 самолета за наземна поддръжка Су-25, всички от които са с руски произход. През 2019 г. страната отправи искане до Руската федерация за модернизация на своя флот от изтребители МиГ-29.

През последните години Узбекистан диверсифицира военните си активи, като придоби самолети, произведени в Европа, включително четири леки транспортни самолета Airbus C-295W и различни бойни хеликоптери от Airbus Helicopters.

Узбекистан традиционно разчита на Москва за доставката на бойни самолети, като предишни планове показват интерес към придобиването на руски многоцелеви изтребители Су-30 СМ заедно с боеприпаси.

Последните доклади обаче предполагат отклонение от тази историческа зависимост от руски самолети, което показва, че Ташкент сега обмисля френски военни самолети.

Тази промяна не е безпрецедентна, тъй като много нации през последните години се отказаха от плановете за придобиване на руски оръжейни системи. Основният двигател зад подобни решения е загрижеността относно потенциалните санкции на САЩ, пред които може да се изправи страната купувач.

Забележителни примери включват правителствата на Египет и Индонезия, като и двете отхвърлят бъдещото придобиване на руски модерни изтребители Су-35.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.

Свързани новини