Отидете към основна версия

17 520 220

Путин планира да раздели Украйна на три части

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • полша-
  • ярослав грицак

Опитът на Путин да превземе Киев се оказа неуспешен. Но диктаторът не се е отказал от мечтата си.

Снимка: Shutterstock

Руският диктатор Владимир Путин планира да раздели Украйна на три части. Това мнение изрази историкът и професор от Украинския католически университет Ярослав Грицак в интервю за Radio NV.

„Планът на Путин се състоеше от три части. Първата част беше, че цялата така наречена Новороссия, рускоезичната част на Украйна, да бъде присъединена към Русия. Относително казано, Харков – Уман, югоизтокът да бъде анексиран от Русия като Новороссия“, каза Грицак.

От останалите територии Путин планира да създаде своеобразна украинска версия на Беларус, или иначе казано Малороссия, където Киев ще има свой президент, с "по-човешко лице от Янукович", крайно лоялен към Кремъл и управляем.

Третата част в плана на Путин е западната част на Украйна, която той смята за „токсична територия“, да бъде дадена на Полша. Руският президент няма интерес към тази част на Украйна. Това заяви украинският историк.

Руската армия продължава да води пълномащабна война срещу Украйна, която започна непредизвикано на 24 февруари 2022 година със заповед на Путин. Руският президент планираше да превземе Киев за три дни и да свали Зеленски от власт, но планът му претърпя чудовищен крах.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 127 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: