Отидете към основна версия

1 090 20

САЩ работят с Израел по план за защита на цивилни в южната част на Газа

  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • цивилни

Целта е да се минимизират щетите за населението при всяка военна операция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати работят по план с Израел за минимизиране на щетите за цивилни при всяка военна операция в южната част на Газа, каза високопоставен американски служител в петък, когато израелската армия поднови бомбардировките на територията след пропадането на едноседмичното примирие с Хамас, предаде Ройтерс.

Бомбардировката в петък обаче е била най-интензивна в южните райони на Хан Юнис и Рафах, казаха медици и свидетели. Стотици хиляди жители на Газа се укриват там заради боевете на север. Ударени са и къщи в централните и северните райони.

До снощи здравните власти в Газа казаха, че израелските въздушни удари са убили 184 души, ранили най-малко 589 други и са засегнали повече от 20 къщи.

Правителството на Израел се съгласи, че всяка операция на юг няма да изглежда като на север и неговите военни ще определят зони, където цивилните няма да бъдат наранени, каза служителят след посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в региона, където висшият дипломат на Вашингтон се срещна с израелски официални лица.

Официалният представител добави, че САЩ очакват да няма пълномащабно нападение срещу Хан Юнис и Рафах, както беше срещу град Газа.

Вашингтон призова Израел да стесни зоната на бойни действия и да изясни къде палестинските цивилни могат да търсят безопасност в южната част на Газа, казаха официални лица.

Служителят, пожелал анонимност в петък, каза, че цели квартали в южната част на Газа ще бъдат определени като зони, които са безопасни за цивилни, въпреки че някои все още може да трябва да напуснат домовете си, ако са в райони, където бойците на Хамас са дълбоко внедрени.

Съединените щати ще продължат да говорят с Израел за това, как да приложат мерките, каза служителят.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини